četrtek, 17 aprila, 2025

Top recept: Mesna musaka po moje

Kadar pripravljam mesno omako za testenine, jo pripravim v večjih količinah. Kad ostane, razdelim, nekaj zamrznem, nekaj pa porabim za mesno musako.

Najraje pripravljam jedi, za katere vem, da mi bodo olajšale kuhanje za nekaj dni. Mesno omako za testenine vedno pripravim v večjih količinah.

Mesna musaka (foto: osebni arhiv)

Prvi dan skuham testenine in imamo za kosilo testenine z mesno omako. Naslednji dan je na vrsti musaka. Višek mesne omake pa zamrznem in jo imam v skrinji za dni, ko je manj časa za kuhanje.

Kako pripravim mesno omako?

Tokrat se imela srečo, dobila sem domače mleto svinjsko meso. Prepražila sem ga na sesekljani čebuli, dodala žlico mlete rdeče paprike, mojo začimbo (sol, česen in peteršilj), paradižnik iz tube, nekaj vode.

Mesno omako sem kuhala na zmerni temperaturi približno eno uro.

Kako pripravim mesno musako?

Potrebujemo:

  • Mesno omako
  • Krompir
  • Maslo
  • Domačo zelenjavno začimbo
  • Sol in poper po okusu.
  • Bešamel

Krompir olupim in narežem na tanjše kolobarje. Očistim in surovega položim v jensko posodo (namazano z maslom), nato dodam eno plast mesne omake, spet krompir, nato spet omako in na koncu krompir.

V kozarec vode zamešam mojo začimbo (sol, česen, peteršilj) in polijem po musaki. Naj bo vode kar dve tretjini, krompir se bo med peko hitreje skuhal in bo mehak.

Po vrhu dam nekaj tankih rezin masla. Postavim v pečico in peče približno eno uro na 190 stopinj Celzijah.

Če želite, lahko krompir tudi solite. Jaz ga ne, ker je slana že mesna omaka, prav tako pa sol vsebuje moja domača začimba.

Mesna musaka (foto: osebni arhiv)

Nato pripravim bešamel

Zanj potrebujem moko, maslo, mleko in jajca. Sol ter poper.

Najprej zavrem mleko, v drugi posodi stopim maslo. Ko je stopljeno, dodam moko, hitro premešam in dolijem mleko. Ves čas mešam do želene gostote.

Nato odstavim, počakam, da se ohladi. Včasih se naredijo grudice. Nič hudega, te odpravim s paličnim mešalnikom.

Ko se bešamel ohladi, vanj vmešam dve jajci, dodam malce soli in popra.

Bešamel polijem po musaki. Imejte v mislih, da bo bešamel narasel, zato nikar ne nadevajte musake povsem do vrha, da ne boste imeli žurke v pečici.

Ko postane bešamel rumeno zapečen, je musaka pečena. In okusna!

Če niste ljubitelji bešamela, lahko namesto njega nekaj minut pred koncem pečenja po musaki naribate sir.

Mesna musaka (foto: osebni arhiv)

Preberite še: Kako pripravimo domačo začimbo, ki jo lahko dodamo skoraj k vsaki jedi?

Zadnji članki

Ne spreglejte