Strokovnjakinja pojasnjuje, kakšne so lahko posledice, če je v vašem telesu preveč kalcija. Teh znakov nikar ne ignorirajte.
Kalcij je mineral, ki je zelo pomemben za pravilno delovanje organizma. Potrebujejo ga naše celice, mišice, živčevje, pomemben je tudi pri strjevanju krvi ter zdravju kosti.

Na drugi strani pa lahko prevelika količina kalcija povzroča težave. Preveliko količino kalcija imenujemo tudi hiperkalciemija.
Kakšni so znaki, da imate kalcija preveč?
- pogostejše uriniranje in žeja
- utrujenost
- bolečine v kosteh
- glavoboli
- slabost in bruhanje
- zaprtje
- zmanjšanje apetita
- pozabljivost, depresija ali razdražljivost
- bolečine v mišicah, šibkost, krči in/ali trzanje
»Večina primerov hiperkalciemije ni življenjsko nevarnih in mnogi ljudje nimajo nikakršnih simptomov. Zdravniki to stanje pogosto odkrijejo zgodaj z rutinskimi preiskavami krvi. Več kot 25 različnih bolezni, številna zdravila in celo dehidracija lahko povzročijo hiperkalcemijo. Primarni hiperparatiroidizem in različne vrste raka predstavljajo največji odstotek vseh ljudi s hiperkalcemijo,« pojasnjuje Lukanc Maja, mag. farmacije iz Moje lekarne.
Kje najdemo največ kalcija?
Živila, ki vsebujejo največ kalcija so: fižol, fige, brokoli, tofu, sojino mleko, špinača, žita, mlečni izdelki, oreščki in semena.
Zakaj je uživanje živil, ki vsebujejo kalcij, pomembno?
»Uživanje živil, bogatih s kalcijem, je ključnega pomena za rast in ohranjanje močnih kosti. Vaše telo potrebuje kalcij za podporo delovanja mišic in živcev, uravnavanje krvnega tlaka in ravni hormonov ter olajšanje komunikacije med celicami. Ker vaše telo ne more proizvajati kalcija, ga morate pridobiti s hrano in dodatki, vendar ga vaše telo bolje absorbira iz hrane,« Pojasnjuje Lukančeva.
Koliko kalcija potrebujemo?

»Koliko kalcija potrebujete, je odvisno od vaše starosti in spola. Priporočena zgornja meja za kalcij je 2500 mg na dan za odrasle od 19 do 50 let. Za osebe, stare 51 let in več, je meja 2000 mg na dan. Za absorpcijo kalcija vaše telo potrebuje tudi vitamin D. Vitamin D lahko pridobite s hrano, prehranskimi dodatki in izpostavljenostjo soncu,« je dejala Lukančeva.