nedelja, 9 novembra, 2025

S tem trikom bo lupljenje kostanja lažje in hitrejše

Obstaja trik, s katerim bo lupljenje kostanja manj zamudno.

Jesen je čas, ko dvorišča zadišijo po pečenem kostanju. Mnogi menijo, da je že samo nabiranje zelo sproščujoče, prav tako pa je prijetna tudi priprava kostanja, sploh če to počnemo v družbi.

Kostanj lahko pripravimo na različne načine. Lahko ga spečemo zunaj na ognju, v pečici, zračnem cvrtniku ali pa ga skuhamo. Vsak, ki je kostanj že pripravljal doma, ve, da je lahko lupljenje zamudno. Na srečo obstaja trik, s katerim bo lupljenje kostanje lažje in hitrejše.

kostanj, plodovi,
Trik za najboljši kostanj. (Foto: osebni arhiv)

Trik, ki vam bo prihranil čas

Skrivnost preprostega lupljenja se skriva v sami predpripravi kostanja. Pomembno je, da kostanj najprej operemo in vanj naredimo zarezo. Zareza naj bo dovolj globoka, da predre lupino in notranjo kožico. Zareza bo poskrbela, da kostanj med kuhanjem ne bo počil, lažje pa bo tudi lupljenje.

Če smo kostanj spekli na ognju, v pečici ali v zračnem cvrtniku, bo pomagalo, če pečenega za nekaj časa potopimo še v vročo vodo, ta bo lupino nekoliko omehčala in lupljenje bo lažje.

Mnogi pa pri kuhanem kostanju uporabijo tudi ta preprost trik. Vodi, v kateri se kuha kostanj, lahko dodamo malo olivnega olja, ki bo omehčalo lupino in jo hkrati nekoliko odlepilo od kostanja. Pomembno je, da kostanj olupimo takoj, ko je pripravljen, torej, ko je še vroč.

@frommylittlekitchen The trick to making roasted chestnuts easy to peel! 🌰🌰 #chestnuts #howto #learnontiktok #winterfood #fyp ♬ original sound – Melanie Lionello

Preberite še: Če jeseni izrezujete buče, nikar ne storite te pogoste napake

Zadnji članki

Ne spreglejte