nedelja, 9 novembra, 2025

Delimo ideje za kosilo: Priljubljene jesenske jedi na žlico

Delimo ideje za jesenske jedi na žlico. Čas je, da porabimo zaloge gob, buč in domače zelenjave ter pripravimo hranljive jesenske jedi.

Jeseni, ko se temperature nižajo, je čas za jedi, ki nas pogrejejo. Shrambe se napolnijo z jesenskimi sestavinami, kot so buče, gobe in zelenjava, iz njih pa lahko pripravimo izvrstne jedi na žlico.

bučna juha, obrok,
Bučna juha (Foto: pexels.com)

Najboljša stran kuhanja jedi na žlico je ta, da jed lahko skuhamo v večjih količinah in si tako pripravimo večdnevno zalogo ali pa višek zapakiramo v posodo za zamrzovanje in jed pospravimo v zamrzovalno skrinjo. Ta nam bo prišla prav takrat, ko ne bomo imeli časa ali ideje za kuhanje.

Ideje za jesenke jedi na žlico

Prava jesenska klasika je zagotovo bučna juha. Recept je zelo preprost, saj ga lahko prilagajamo po svojem okusu. Popražimo izbrano zelenjavo in dodamo popečeno bučo. Vse skupaj zmiksamo in začinimo. Za dodatno kremno teksturo pa juhi lahko dodamo smetano za kuhanje.

juha, kosilo,
Bučna juha. (Foto: pixabay.com)

Hranljiva in nasitna jed pa je kisla repa s kašo in fižolom. Za pripravo je zelo preprosta, jed pa je odlična za hladne dni. Najprej skuhamo kislo repo, dodamo ji proseno kašo in kuhan fižol ter začimbe.

repa, kosilo, fižol,
Kisla repa s kašo in fižolom. (foto: osebni arhiv bralke/ T. N.)

Prav tako pa je priljubljena jesenka klasika tudi gobova juha. Sveže nabrane gobe je potrebno najprej skrbno očistiti in narezati na kocke. Popražimo čebulo in česen, dodamo gobe in drugo zelenjavo po želji ter zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Če želimo kremasto teksturo, lahko juho zmiksamo.

juha, kosilo,
Ideje za preproste gobove jedi. (Foto: freepik.com)

Na različne načine pa lahko pripravimo tudi kislo zelje. Skuhajte zelje in mu dodajte praženo čebulo, nato pa zelje po želji obogatite s krompirjem ali kračo.

zelje, jota, meso, obrok,
Zelje s fižolom in kračo (foto: osebni arhiv bralke)

Jesenske jedi na žlico prinašajo občutek udobja in domačnosti. Jedi lahko pripravimo vnaprej in tako v naslednjih dneh prihranimo čas, ki bi ga drugače porabili za kuhanje.

Preberite še: Trik te jeseni: Vodi, v kateri se kuha kostanj, dodajte te sestavine

Zadnji članki

Ne spreglejte