»Prebranec je pri nas pogosto na mizi. Tako poleti kot pozimi. Pripravim pa ga po zelo enostavnem receptu,« nam je zaupala bralka Ida.
Bralka portala Top24Novice.si je z nami delila top recept za okusen prebranec. »Recept sem malo priredila. Prebranec pripravljen na tak način nam je vsem zelo všeč. Pripravim ga pogosto. Poleti kod priloga k mesu na žaru. Pozimi pa poleg prebranca dodam kuhane klobase in pečen krompirček,« nam je razkrila bralka Ida.

Kaj potrebujete?
- Kuhan fižol (lahko beli ali rjavi)
- Dve večji čebuli
- 4 sveže podolgovate rdeče paprike
- Sol, poper, čili, rdeča mleta paprika
- Paradižnikova mezga.

Priprava:
Olupite in operite dve čebuli. Narežite jih na tanke kolobarje. Nato očistite in narežite na trakce še rdečo papriko.
Čebulo prepražite na olju, nato nanj stresite narezano papriko. Dolijte nekaj vode. Solite in poprajte. Nato pa dušite na zmerni temperaturi 20 minut.
Nato kuhan fižol najprej odcedite. Z oljem namažite jensko skledo ali pekač.
H kuhanemu fižolu stresite praženo čebulo in papriko. Dodajte še žličko mlete rdeče paprike. Če imate radi pekoč okus, dodajte še nekaj čilija v prahu. Nato dodajte še skodelico paradižnikove mezge in vse skupaj premešajte.
Sestavine nato stresite v jensko skledo ali pekač. Poravnajte, po vrhu nato dodajte še dve žlici olja.
Postavite v pečico, ki ste jo ogreli na 220 stopinj Celzija. Pecite eno uro.
Prebranec je pečen, ko se po vrhu naredi zapečena skorjica. Jed mora biti gosta in ne tekoča.
»Prebranec je najboljši naslednjega dne. Ko ga ponovno pogrejete v pečici. Šele tedaj dobi pravi okus,« je dejala Ida.


