sobota, 15 novembra, 2025

Top recept: Poletna solata z repki kozic

Enostaven in okusen recept za poletno solato, vas bo navdušil. Obrok je zdrav, dal vam bo energijo in vas nasitil.

Ste že kdaj poskusili solato z repki kozic? Poletna solata je odlična ideja za zdravo in lahko kosilo ali večerjo.

obrok, solata, morski sadeži, kosilo,
Solata s kozicami. (foto: pexels.com)

Recept zanjo je razkril diplomiran dietetik, izkušen prehranski svetovalec in osebni trener z dolgoletno prakso na področju zdravega življenjskega sloga Gašper Grom.

»Poletna solata z repki kozic te bo očarala s svojim mediteranskim pridihom, nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in odličnim razmerjem med beljakovinami in zdravimi maščobami. Popolna izbira za hitro kosilo ali lahko večerjo,« pravi Grom.

Solata vsebuje malo ogljikovih hidratov, je bogat vir beljakovin in zdravih maščob. Pripravili jo boste hitro in si zagotovili zdrav obrok.

Za eno osebo potrebujete:

  • zelena solata (kristalka ali druga po izbiri)
  • 1 manjši paradižnik
  • 125 g repkov kozic (zamrznjeni, odtajani)
  • 5 g olivnega olja
  • polovica manjšega avokada
  • 2 stroka česna
  • svež peteršilj
  • sol po okusu

Priprava:

Solato operemo in natrgamo ter jo pripravimo kar na krožniku, kjer bomo solato postregli.

Česen olupimo, sesekljamo in na hitro popražimo na olivnem olju – le toliko, da zadiši. Popečen česen prestavimo v posodico.

V isti ponvi na visoki temperaturi na hitro popražimo repke kozic. Rahlo jih posolimo.

Avokado olupimo, odstranimo koščico in narežemo na kocke. Tudi paradižnik narežemo na manjše kose.

Peteršilj sesekljamo in ga zmešamo z že popečenim česnom.

Na pripravljeno solato razporedimo paradižnik, avokado in popečene kozice. Na vrh potresemo česen s peteršiljem.

Preberite še: Sadež, ki je vreden zlata: Krepi srce in ožilje, zmanjšuje vnetja

Zadnji članki

Ne spreglejte