Zagotovo ste že slišali, kako zdrav je avokado. Pa veste, zakaj je res dobro, da ga dodate na svoj jedilnik? Ta dejstva vas bodo prepričala.
Avokado spada med živila, ki jih strokovnjaki za prehrano priporočajo. Svetujejo, da je čim večkrat na krožniku.

O avokadu in njegovih zdravilnih lastnostih je spregovoril tudi prehranski svetovalec Gašper Grom.
»Ta edinstveni sadež je prava zakladnica zdravju prijaznih maščob in drugih koristnih snovi.
Gre za plod avokadovca, ki uspeva v tropskem in subtropskem pasu. Ima mehko, kremasto meso rumenozelene barve, nevtralen okus in vsestransko uporabnost – od zajtrka do večerje, od slanih do sladkih jedi,« pravi Grom.
Zakaj je avokado tako zdravilen?
- vsebuje izjemno kakovostne enkrat nenasičene maščobe – kar 18 g oleinske kisline (omega-9)
- podpira zdravje srca, ožilja in zmanjšuje vnetja
- ima kar 13 g prehranskih vlaknin – od tega tretjino vodotopnih
- vsebuje 35 % več kalija kot banana – odličen za mišice, živčevje in hidracijo
- bogat vir vitaminov B-kompleksa (zlasti B6), E in K
- podpira absorpcijo antioksidantov kot sta lutein in zeaksantin (za dober vid!)
- naravno brez sladkorja – primeren za keto, LCHF in low-carb način prehranjevanja

Kako avokado vpliva na naše zdravje? Kako deluje na naše organe?
- Srce in ožilje: omega-9 maščobne kisline in kalij pomagajo pri uravnavanju krvnega tlaka in holesterola
- Možgani in živčevje: vitamin B6, E in oleinska kislina podpirajo delovanje možganov
- Imunski sistem: vitamini B in E prispevajo k normalni funkciji imunskega Sistema
- Prebava in krvni sladkor: vlaknine urejajo prebavo, pomagajo zniževati LDL holesterol in stabilizirajo glukozo v krvi
- Vid: povečuje absorpcijo karotenoidov iz zelenjave – lutein in zeaksantin varujeta mrežnico
Kako vedeti, da je avokado ravno prav zrel?
»Zrel avokado prepoznaš po mehki lupini, ki se ob rahlem pritisku ugrezne. Če je nezrel, ga pusti nekaj dni na sobni temperature,« pojasnjuje Grom in svetuje, da avokado po rezanju pokapate z limonovim sokom. S te preprečite, da bi meso avokada postalo rjave barve.
Recept: Nadevan avokado z limonovo omako
Za pripravo boste potrebovali:
- 1 večji avocado
- 150 g piščančjih prsi
- 1 manjša zelena paprika
- 1 manjša rumena paprika
- 1 manjša rdeča paprika
- 1 čebula
- sol po okusu
- sok 1 limone
- sveža bazilika
- česen v prahu
Priprava:
Avokado prerežite na pol in odstranite koščico. Previdno izdolbite meso, lupini shranite za serviranje.
Avokadovo meso po potrebi narežite na manjše koščke.
Piščanca, paprike in čebulo nareži na drobne kocke in na hitro popražite na visoki temperaturi. Proti koncu dodajte sol.
Pripravite omako: v limonin sok dodajte nasekljano baziliko in ščepec česna v prahu, dobro premešajte.
Mešanici iz ponve dodajte avokado in nežno premešajte.
Nadevajte prazni avokadovi lupini in prelijte z limonino omako. Okrasite s svežimi listi bazilike in rezinami limone.

