Kaj se zgodi s kakovostjo medu, ko kristalizira? Za mnoge je to moteč pojav, zato delimo nasvet, kako to odpraviti.
Mnogi mislijo, da je med, ki je kristaliziral, slab ali pokvarjen, a to ne drži. Kristalizacija je pogost in naraven proces, ki lahko nastane zaradi različnih razlogov. Med kljub kristalizaciji ohrani hranilne snovi in zdravilne lastnosti.

Med vsebuje naravne sladkorje, ki se lahko zaradi večje koncentracije oblikujejo v majhne kristale. Ti dajo medu tršo teksturo. Eden od razlogov za kristalizacijo je tudi način shranjevanja. Če med hranite v hladnejšem prostoru, se bo prej strdil. Za mnoge je ta proces moteč, saj strjen med težje namažemo na kos kruha.
Kako odpravimo kristalizacijo medu?
Če želite bolj tekoč med, ga segrejte. Kozarec medu postavite v lonec s toplo vodo. Ta naj ne bo prevroča, saj bo med drugače izgubil vitamine. Med pustite v vodi toliko časa, dokler se počasi ne povrne v tekočo obliko.
Da se izognemo kristalizaciji, med shranjujemo na sobni temperaturi in poskrbimo, da je kozarec vedno tesno zaprt.
@goldenhivemead Saving crystallized honey 🍯 #honey #foodhack ♬ original sound – Golden Hive Mead

