torek, 20 maja, 2025

Zdravilni bezgovi napitki po receptu naših babic

Bezeg spada med najbolj zdrave rastline. Preberite, kako koristen je in kako blagodejno vpliva na naše zdravje.

Maj je mesec, ko zacveti bezeg. Nekoč so ga nabirali vsi, danes pa se še redko kdo spomni nanj. Kar pa ni prav, saj prinaša toliko zdravilnega.

bezeg, limona, napitek, recept,
Iz bezgovih cvetov lahko pripravite okusen napitek. (foto: freepik.com)

Bezgovi cvetovi so prava poslastica. Tako za napitke kot tudi za okusne jedi. Iz bezgovih cvetov lahko pripravite sveže napitke, sirup, ali pa jih uporabite v jedeh. Receptov je veliko. Mi smo zbrali nekaj tistih, starih. Po katerih so bezgove cvetove pripravljale že naše babice.

Bezgov sirup s kuhanjem

Potrebujete:

  • 45 velikih bezgovih cvetov,
  • 3 litre vode,
  • dve do tri citronske kisline (po 25 gramov),
  • tri limone
  • 3 kilograme sladkorja.

Priprava:

V večji lonec nalijete vodo in kuhate do vrenja, nato dodate sladkor in citronsko kislino in mešate, da se stopi. Odstavite in pustite, da se ohladi, šele nato v pripravljen sirup dodate bezgove cvetove. Dodate še čiste in na kolute narezane limone, dobro premešate in pokrijete. Pustite stati dan in pol, vmes večkrat dobro premešate. Sirup precedite skozi gazo v temne steklenice, dobro jih zaprete in shranjujete na temnem in hladnem. Ko steklenico odprete, jo hranite v hladilniku.

Bezgov sirup brez kuhanja

Potrebujete:

  • 40 bezgovih cvetov,
  • 1 limono,
  • 1 liter vode,
  • 25 gramov citronske kisline,
  • kilo in pol sladkorja.

Priprava:

V večji steklen kozarec s pokrovom natlačite bezgove cvetove in čez nalijete vodo vse do vrha. Dodate tudi na kolute narezano limono, dobro zaprete kozarec in močno pretresete. Nato ga postavite za 24 ur na toplo mesto, najbolje na sonce. Vmes večkrat pretresete. Po pretečenem času vsebino kozarca precedite skozi gazo in tekočino nalijete v lonec. Dodate citronsko kislino in sladkor in mešate, da se slednji stopi.  Sirup nato nalijete v temne steklenice, dobro jih zaprete in shranjujete na temnem in hladnem. Ko steklenico odprete, jo hranite v hladilniku.

Šabesa

Šabesa pripravljate sproti, saj se napitek dokaj hitro lahko pokvari.

Potrebujete:

  • 10 litrov vode,
  • 15 do 20 lepih bezgovih cvetov,
  • 1 kilogram sladkorja,
  • 3 limone,
  • 1 dcl jabolčnega kisa,
  • 25 g citronske kisline.

Priprava:

V večji lonec daste bezgove cvetove, natresete še sladkor, dodate citronsko kislino in zmešate. Nato operete limone, jih narežete na kolute in dodate. Dolijete še jabolčni kis in ponovno dobro premešate. Pokrijete in pustite lonec na sobni temperaturi. Pripravek večkrat na dan premešate, po 48 do 72 urah pa je pripravljen.

Bezeg z jajčno omleto

Bezgove cvetove lahko daste tudi v jajčno omleto.

Potrebujete:

  • Dve jajci
  • Tri bezgove cvetove
  • Olje, sol in poper.

Priprava:

Bezgove cvetove dobro preglejte, da na njih ni žuželk. Odstranite čim več zelenega dela, da ostanejo cvetovi.

Razžvrkljajte jajca, vanj stresite bezgove cvetove. V ponvi segrejte nekaj olja, dodajte jajca z bezgom. Solite in poprajte ter specite.

Bezeg v pivskem testu

Potrebujete:

  • Bezgove cvetove
  • Dva decilitra piva
  • Skodelico moke
  • Dve jajci
  • Sol in sladkor
  • Olje za cvrtje.

Priprava:

Zmešajte skupaj pivo, jajca in moko. Dodajte ščepec soli in sladkorja. Dobro zmešajte. Moke dodajte toliko, da dobite srednje gosto zmes, ki se bo lepo prijela na bezgove cvetove.

Bezgove cvetove pomakajte v pivsko testo, nato pa jih ocvrite v olju. Pečene lahko potresete s sladkorjem v prahu.

Nasvet: bezgove cvetove nabirajte v sončnem vremenu. Nabirajte ga v dopoldanskem času. Cvetov ne perite, saj boste s tem odstranili hranilne snovi. Dobro jih preglejte, da se na njih ne skriva kakšna žuželka, nato pa uporabite. Uporabite jih še isto dan, kot ste jih nabirali.

bezeg, cvetovi, košara, rastlina,
Bezeg nabirajte v sončnem vremenu. (foto: pexels.com)

Zdravilnost bezga

Bezeg lajša bronhitis, astmo, kašelj, krepi pljuča, preprečuje infekcijo grla, krepi imunsko odpornost.

Vsebuje močne antioksidante, bogat je s karoteni, vitaminom C, flavonidi. Ne le cvetovi, zdravilno je tudi lubje, korenina, listi in kasneje tudi sadeži, male jagode, ki se razvijejo iz cvetov. Te vsebujejo alkaloide, karotene, tanine, organske kisline, vitamine A, C, B.

Bezeg je tako zdravilen, da lahko uspešno prepreči celo razvoj rakavih obolenj.

Bezeg prinaša srečo

»V številnih evropskih kulturah ima bezeg pomembno mesto. Že v antiki so ga cenili kot rastlino s posebnim simbolnim pomenom, pogosto povezanim z zaščito in prenovo. V ljudskem izročilu je bezeg pogosto rasel v bližini domačij, kjer naj bi prinašal srečo in varoval pred negativnimi vplivi. Nabiranje bezgovih cvetov in plodov je bilo tesno povezano s sezonskimi obredi, kar dodatno potrjuje njegovo kulturno vpetost je o bezgu zapisala magistra farmacije Tanja Lukanc iz Moje lekarne.

Preberite še: Top nasvet: To je jedla za kosilo in brez lakote hitro shujšala

Zadnji članki

Ne spreglejte