torek, 23 julija, 2024

Ideja za izlet: Pot na Mars

Ste že bili na Marsu? Mi smo bili in nam je bilo zelo všeč!

Life On Mars Trail je moderno poimenovanje dokaj nove priljubljene atrakcije na otoku Pagu. Z lahkoto potrdiva, da je to ena izmed najlepših poti ali naravnih stez na Hrvaškem, ki je mnogi primerjajo tudi z Luno. No gole planjave hrvaškega otoka Pag so na koncu vseeno poimenovali kar po Marsu, kakor koli, v vsakem primeru so pogledi na njej nezemeljski.

Po prihodu na otok Pag, se ne glede ali prispete na otok po mostu ali s trajektom iz Prizne odpravite proti Metajni, saj se tu začne ta nepozabna dogodivščina.

Tokrat sva se s Šefico odločila, da najine prijatelje in pohodnike presenetiva z izbiro aktivnega vikenda na način, da vsi skupaj v res aktivnem druženju napolnimo svoje telesne baterije, ki so včasih izpraznjene bolj kot se zavedamo, z posebnim in nenavadnim pohodom.

Tisti, ki ste že bili na severozahodni obali Paškega zaliva oziroma okoli vasi Metajna veste, zakaj poseben in nenavaden pohod in zakaj ima tako nezemeljsko ime. Dejstvo je, da je to predel, ki je najbolj gol in surov na otoku Pagu.

Pohod smo začeli iz peščenega parkirišča plaže Ručica, ki je dober kilometer oddaljena iz vasi Metajna. Že v samem štartu se lahko pohvalimo, da začenjamo ta izziv iz ene najlepših plaž na Hrvaškem. Glede na to, da sva termin seveda namenoma izbrala zgodaj pomladi, je bilo vreme res kot nalašč za tak pohod. Rahel in stalen veter je pripomogel, da nam sončen dan ni preveč pregreval naših glav.

Na izbiro sva jim ponudila eno od treh poti Light – 7 km, Active – 15 km, Challenger – 24 km. Brez dolgega pregovarjanja so se, kot aktivni pohodniki samozavestno odločili za varianto Challenger – 24 km, ki pa se je na koncu izkazala za kar težko izbiro.

Polni energije in moči začnemo pot že v samem začetku po dejansko nezemeljski površini proti zalivu Slana, ki je kaka 2 kilometra oddaljen od plaže Ručica. Čudovita okolica nas hitro popelje v nezemeljski svet in dejansko pričara občutek, da si nekje na Marsu. Foto aparati na naših telefonih to še kako potrjujejo, ko beležijo čudovite skale, strme stene in kamnite doline.

Med hojo poleg uživanja v fascinantni pokrajini in v ne prestanem izjemnem razgledu na morsko modrino in čudovite zalive, ki skrivajo ene najlepših plaž na Jadranu, uživamo še v zabavnem in sproščenem vzdušju.

Pot smo premagovali počasi in vztrajno preko Beritnice do Teplice vse do uvale Malin, kjer smo smer spremenili in se vzpenjali proti planoti Vela Glavica, ki je mimo grede na višini 117 m. Še dobro, da smo s sabo imeli dovolj tekočine, saj je bila kljub vetru res nepogrešljiva. Nato smo pot nadaljevali po popolnoma goli planoti za katero z lahkoto rečemo pot po Marsu proti uvali Seline, ki je na nasprotni strani Metajne, od koder pa se razprostira lep pogled na mestece Karlobag na drugi strani kanala in mogočni Velebit.

Vse bolj, ko smo se bližali proti mestu Metajna, vse bolj smo bili sklepčni, da je mogoče tokrat izziv dosežen tudi če izberemo krajšo 15 km pot in tukaj počasi zaključimo naš pohod ter se vrnemo v Metajno. Ja vsi skupaj smo malo podcenjevali zahtevnost terena in vpliv vremena na tak podvig.

Presrečni in zadovoljni z vsem doživetem in z odločitvijo, da naš pohod tokrat skrajšamo, se v Metanji prijetno utrujeni okrepimo s pijačo in nato odpeljemo do Žigljena na trajekt v Prizno, kjer si pripravimo zasluženo bogato morsko kosilo in vsi veseli obujamo to nepozabno doživetje.

Pridružite se nam tudi na naši Facebook strani, kjer boste našli še veliko zanimivega.

Zadnji članki

Ne spreglejte