torek, 18 marca, 2025

Top recept: Golaž iz leče

Imate radi lečo, veste, da je zdravilna, pa ne veste, kako jo pripraviti. Skuhajte golaž iz leče, tudi zamrznete ga lahko.

Leča je zelo priljubljena stročnica, ki ne zaostaja za fižolom ali grahom. Vsebuje veliko beljakovin, zato jo strokovnjaki za prehrano priporočajo tudi vsem tistim, ki ne uživajo mesa.

Če bi radi na svoj jedilnik uvrstili lečo, pa ne veste, kako bi jo pripravili, vam svetujemo, da skuhate okusen golaž iz leče.

Golaž iz leče (foto: osebni arhiv)

Pripravite ga lahko v večjih količinah in ga, ko se ohladi, tudi zamrznete.

Potrebujete:

  • Lečo (lahko iz konzerve)
  • Čebulo
  • Česen in peteršilj
  • Mleto rdečo papriko
  • Paradižnikovo mezgo
  • Skodelico naribanega korenja
  • Sol in poper
  • Olje
  • Voda

Priprava:

Na drobno nasekljajte dve čebuli, prepražite jih na olju. Ko zarumeni, stresite nanjo kuhano lečo ali pa lečo iz konzerve, ki ste jo prej sprali pod tekočo vodo.

Golaž iz leče (foto: osebni arhiv)

Dodajte žličko mlete paprike, strok strtega česna, sesekljan peteršilj, sol in poper, naribano korenje, paradižnikovo mezgo in vodo.

Vse skupaj premešajte in kuhajte pol ure na zmerni temperaturi. Večkrat premešajte.

Poleg golaža iz leče lahko postrežete kruhov narastek, ki ga pripravite iz starega kruha ali žemelj.

Zadnji članki

Ne spreglejte