četrtek, 19 septembra, 2024

Ste se kdaj vprašali, zakaj med kristalizira? To so preprosti triki, kako ga povrnemo v prvotno stanje

Se vam je kdaj zgodilo, da ste kupili tekoči med v kozarcu, ki je v kratkem času kristaliziral? To so triki, kako med povrniti v prvotno obliko.

Kristalizacija medu je popolnoma naraven proces, ki nastane zaradi naravnih sladkorjev, ki jih med vsebuje. To ne pomeni, da je med slab oziroma slabše kvalitete, temveč da ima visoko vsebnost glukoze in nizko vsebnost vode, pogostost kristalizacije pa je lahko odvisna tudi od same vrste medu.

Kako med povrnemo v tekoče stanje?

Kozarec kristaliziranega medu položite v “toplo kopel”. V posodo natočite toplo vodo, ki ne sme biti prevroča. Idealna toplota vode je okrog 37 °C. Med pustite stati v kopeli in počakajte, se kristali sladkorja počasi raztopijo. Pri tem procesu se naravni encimi v medu ne bodo poškodovali.

Da proces nekoliko pohitrite, lahko med občasno pomešate. S tem boste enakomerno razdelili toploto in pospešili utekočinjenje.

Mehčanje medu s to metodo lahko traja tudi do nekaj ur, zato imamo za vas tudi hitrejšo metod z mikrovalovno pečico.

Mikrovalovna pečica

Kristaliziran med nadevajte v posodo, ki je primerna za mikrovalovno pečico. Posodo z medom postavite v mikrovalovko in segrevajte v kratkih presledkih po 15 sekund na srednje močni postaji. Med posameznimi presledki preverite stanje medu in ga premešajte. Bodite pozorni, da ga ne segrejete preveč, saj lahko s prekomernim segrevanjem poslabšate kakovost medu. Po vsakem segrevanju med ohlajajte nekaj minut in ga dobro premešajte. To ponavljajte, dokler se med popolnoma ne utekočini.

Medu ne segrevajte v originalnem steklenem kozarcu, saj lahko zaradi hitre rasti temperature poči.

Foto: freepik.com

Kako preprečimo kristalizacijo?

Pomembno je, da med shranjujemo v skladu z navodili na embalaži. Hranimo ga na sobni temperaturi in ga ne izpostavljamo nizkim temperaturam. Surov ali nefiltriran med vsebuje več naravnih encimov, ki preprečujejo kristalizacijo.

Te metode bodo pomagale povrniti med v prvotno tekoče stanje. Kristalizacija pa se lahko ponavlja, zato v takšnem primeru postopek le ponovite. Kristalizacija in pravilna metoda utekočinjenja medu pa ne bosta vplivali na kakovost.

Zadnji članki

Ne spreglejte