Ste si letos že privoščili skledo sveže nabranega regrata? Da je zelo zdravilen, vse bolj potrjujejo tudi raziskave.
Regrat je že stoletja znan kot ljudsko zdravilo. Uporabna je cela rastlina, od korenine do cveta. Nekoč so ga znali uporabljati in si z njim lajšati številne zdravstvene tegobe. Uporabljali so ga skozi celo leto. Tudi danes je med ljudmi že znano, da je užiten tudi potem, ko so listi že zelo veliki. So pa bolj grenki.

Kljub temu pa še dandanes številni regrat najraje nabirajo in jedo, ko je ta še mlad. Poleg listov pa se nabira tudi rumene cvetove. Mnogi iz njih pripravljajo regratov sirup.
Regrat čisti kri in deluje kot diuretik
Da je regrat res zelo zdravilen, vse bolj potrjujejo tudi številne raziskave.
»Regrat je kot pomembno zdravilo za zdravljenja jeter in vranice prvič že v 10. in 11. stoletju omenil arabski zdravilec. V naši ljudski medicini pa uporabljajo posamezne dele rastline predvsem za “čiščenje” krvi, lažje izkašljevanje, kot diuretik, za boljšo presnovo, pri boleznih jeter, pri motnjah delovanja žolčnika, za lajšanje revmatskih obolenj, za zniževanje krvnega sladkorja in še bi lahko naštevali. V zadnjem času pa so postale moderne tudi različne diete z regratom, na primer za hujšanje, za “razstrupljanje” in zmanjšanje “zakisanja” telesa,« so pred časom zapisali na portalu Zveza potrošnikov Slovenije.
Regrat kot solata
Številni regrat pripravljajo kot solato. Regrat operejo, narežejo, nanj dodajo kis in olje, solijo. Nato pa se na njemu najpogosteje znajde kuhan krompir. Številni mu dodajo še trdo kuhana jajca in ocvirke.

Regrat pa seveda lahko uporabite tudi na druge načine. Dodate ga lahko k pečenemu jajcu, v rižoto, ga drobno sesekljate in dodate v zelenjavno omako za špagete.