ponedeljek, 15 julija, 2024

Artičoka: Zdravi jetra, pomaga pri hujšanju, je naravni diuretik

Ste vedeli, da je artičoka tako zelo zdravilna? V prispevku boste našli nasvete, ki vam lahko lajšajo mnoge zdravstvene težave.

Poznali in gojili so jo že Egipčani in Rimljani. Arabci so jo v 15. stoletju prinesli v Španijo in Italijo. V Franciji in Angliji pa so jo začeli gojiti v 16. stoletju.

Kakšna je?

Je večletnica, ki raste približano 5 let. Ima močan koreninski sistem in razvejano steblo. Zraste do 1,5 m visoko, njeni listi pa so dolgi tudi do 1 m. Artičoka ima velik cvetni košek z mesnatim in sočnim cvetiščem ter mesnatimi ovojkovimi listi. Ti socvetni popki so priljubljena zelenjava, vendar jih ni mogoče jesti surove, ker so težko prebavljivi.

Artičoka je zelo zdravilna zelenjava. (foto: freepik.com)

Njeno izredno zdravilno delovanje:

Kot sta v svojih knjigah zapisala Ivan Lesinger (Zdravilnost zelenjave, sadja in začimb) in Bogomir Mihajlovič (Zdravljenje s sadjem i zelenjavo) ima artičoka izrazito razstrupljevalno delovanje. Iz telesa zelo uspešno odstranjuje strupene snovi, sečno kislino in holesterol. Prav tako ščiti proti boleznim jeter, ledvic, žolčnih poti in kot diuretik ščiti proti debelosti. Artičoka je uspešna proti boju vaginalnih vnetji, aknam, lišajem, ekcemom, luskavici, prhljaju, koprivnici in podobno.

Pozor: Artičoke ne uporabljamo pri osebah s huje poškodovanimi jetri in ledvicami. 

Pripravki:

  • Proti vnetju jeter:

Iz 1 večje žlice korenin artičoke, 1 žlice korenin navadnega regrata, malo skorje navadne krhlike in malo žajbljevih listov; 15 do 17 g te mešanice kuhamo v pol litra vode 10 min od trenutka, ko zavre. Tako pripravljen napitek pijemo po 1 skodelico pred zajtrkom in pred spanjem. 

  • Proti debelosti in za lažje izločanje seča

V liter vode damo 50 g artičokinih korenin in kuhamo 3 do 5 min do trenutka, ko voda zavre. Tekočino nato precedimo, in ko se ohladi, jo pijemo po skodelico trikrat na dan pred vsakim glavnim obrokom.

  • Za zmanjšanje količine seča in sladkorja v krvi

Kozarec vina iz listov artičoke popijemo zjutraj in zvečer pred jedjo. Vino iz artičoke naredimo tako, da damo 40 do 60 listov artičoke v 1 liter belega vina in jih pustimo v njem 2 tedna, vsebino pa občasno pretresamo. Po dveh tednih tekočino precedimo in jo lahko uporabljamo.

  • Proti aknam, lišajem in ekcemom

V liter vode damo 70 g listov in korenin artičoke. Kuhamo 10 min od trenutka, ko voda zvare. Iz prevretka si pripravimo kopel, v kateri si moramo obolele dele kopati 10 do 15 min.

  • Proti kronični vaginalni infekciji

V liter vode damo 30 listov artičoke in kuhamo približno 10 min od trenutka, ko voda zavre. Potem precedimo in uporabimo prevretek za izpiranje.

Artičoka je zdravilna rastlina, ki v Sredozemlju raste samoniklo. (foto: freepik.com)

Ali ste vedeli: dozorevajoče cvetne koške nabiramo junija in julija, liste in korenine pa pred cvetenjem.

Zadnji članki

Ne spreglejte