V prispevku boste našli recept za prebranec po domače. Priprava je hitra in enostavna, okus prebranca pa fantastičen.
Prebranec je jed, ki v jesenskih in zimskih dneh zagotovo popestri jedilnik. Je jed, ki je boljšega okusa šele naslednji dan, zato ga morate pripraviti vsaj za dva dni.
Potrebujete:
- Kuhan fižol
- Dve večji čebuli
- Dve večji koničasti rdeči papriki
- Paradižnikova mezga
- Žlico mlete paprike
- Ščepec kajenskega popra
- Dva stroka strtega česna
- Sol in olje
Priprava:
Fižol najprej skuhajte. Na drobno sesekljajte čebuli, narežite papriki. Čebulo prepražite na olju, ko postekleni, dodajte narezani papriki, dva stroka strtega česna, nekaj vode in dušite do mehkega.
Papriko in čebulo nato stresite v fižol, ki ste ga prej odcedili. Primešajte še paradižnikovo mezgo, dodajte mleto papriko, kajenski poper, solite po okusu. Vse skupaj previdno premešajte.
Jensko posodo ali pekač naoljite, nato pa nanj stresite prebranec. Postavite v pečico, ki ste jo segreli na 190 stopinj Celzija.
Pecite toliko časa, da se bo prebranec zgostil in po vrhu naredila skorjica. To lahko traja tudi dve uri ali več.
V prebranec lahko seveda dodate tudi suho meso, slanino ali klobase. Postrežete ga lahko poleg pire krompirja, kislega zelja, kot prilogo k mesu ali solati.