ponedeljek, 15 julija, 2024

Strokovnjakinji svetujeta: Svoboda v zakonu

Koliko svobode mora biti v zakonu? Kaj storiti, ko si nekdo želi več svobode, drugemu pa to ni všeč? Na vprašanje bralke odgovarjata strokovnjakinji.

Vprašanje bralke:

“Zanima me, je to v odnosu v redu, da partner kar sredi dneva izgine in ne veš, kje je? Ko se po eni uri vrne in ga jezna vprašam, kje je bil in zakaj mi ni povedal, kam gre, odvrne, da ne misli razlagati za vsak korak. Potem čez dve uri zadevo ponovi.
Tukaj ne gre za varanje, ampak “izgine” do soseda, enega ali drugega.
Zanima me, ali je to normalno početje in kaj to pomeni?”

špela sonja
Strokovnjakinji Sonja Javornik in Špela Gornik. (foto: osebni arhiv)

Strokovnjakinji odgovarjata:

Sonja Javornik: Če je to edina težava v odnosu, jaz ne bi zapletala stvari. Takšno izginjanje seveda ni običajno, ampak če ste sicer s partnerjem zadovoljni, mu lahko pustite tudi kakšno kaprico, kot je ta, da uživa v nečem, kar zanj očitno pomeni svobodo. Ker veste, kje ga najdete, ga lahko tudi poiščete, če bi ga rabili še preden bi se naveličal komunikacije s sosedi.

Če pa je to samo eden od primerov ravnanja, kjer partnerju ni mar za vaše mnenje, bi se zamislila. Če mu tudi sicer ni mar za vaše mnenje, to namreč kaže na veliko nespoštovanje. V tem primeru bi se morali vprašati, kje je vaša meja. Oziroma, ali sploh lahko računate nanj, kadar bi ga potrebovali. In zakaj sploh potrebujete nekoga, ki vas ne spoštuje?

Špela Gornik: Vprašanje je, ali partner želi svobodo ali več časa zase. To ni isto. Človek, ki se odloči za partnerski odnos se mora zavedati, da ne razpolaga z enako mero svobode, kot tisti, ki ostaja samski. Odnos pomeni nenehno sporazumevanje, pogajanje in iskanje rešitev, ki ustrezajo obema. Vprašajta se, kakšne so vaše in kakšne njegove potrebe po skupnem preživljanju časa in po prostem času.

Pravite, da vam reče, da ima občutek, da pričakujete, da vam poroča o vsakem svojem koraku. Je na tem kaj resnice ali gre zgolj za alibi za njegovo neodgovornost?
Bodite pozorni, da ga ne nadzirate in da razumete, da potrebuje tudi čas, kjer se lahko druži s prijatelji in drugimi ljudmi. Če partner sredi dneva izgine, vas pa skrbi in bi želeli vedeti, kje je, je čas za pogovor. Povejte mu, kaj občutite, ko tako izgine in kakšno zgodbo si ob tem napletate v svoji glavi. Jasno naj bo, da govorite zgolj o svoji zgodbi in strahovih. Potem mu povejte, kakšne so vaše potrebe. Želite, da vam v naprej pove kam gre in kdaj se namerava vrniti domov?

Ljudje v življenju potrebujemo strukturo in narava partnerskega odnosa je, da se partnerja sproti dogovarjata o poteku posameznega dneva, usklajujeta svoje urnike in vzpostavljata določene rutine in rituale, ki ju povezujejo kot par.

Zadnji članki

Ne spreglejte