ponedeljek, 15 julija, 2024

Strokovnjakinji svetujeta: Fant me je udaril, njegova mama meni, da kompliciram

Kaj storiti, če se v zvezi pojavi fizično nasilje? Ali je res takojšnja prekinitev zveze kompliciranje?

Vprašanje: 

“Ko sva se s fantom nazadnje sprla, me je udaril. Primazal mi je klofuto. To se je zgodilo prvič, ampak jaz sem vseeno zvezo prekinila. Zdaj pa me je klicala njegova mama, ki pravi, naj ne kompliciram, da to vendar ni nič takega. Kaj mislite, naj se vrnem k fantu ali ne? Sva že v poznih 20-tih, tako da bi si želela družine …

par kreganje
Ko v odnosu zaškriplje … (foto: pexels.com)

Strokovnjakinji odgovarjata:

Sonja Javornik: Čeprav se mi zdi, da danes zveze prehitro končamo, pa v vašem primeru vidim številne opozorilne znake, tako da vam nikakor ne predlagam, da zvezo obnovite, prav nasprotno!

Za začetek je meni kar neverjetno, da smo prišli v čas, ko mame z otroki hodijo v šole (celo na fakultete), pa tudi na razgovore za službo! Ker sem slišala, da obstajajo taki primeri, me verjetno ne bi smelo presenetiti, da zdaj očitno mame svojim fantkom pomagajo tudi pri reševanju zveze. Seveda so starši lahko v oporo pri kriznih situacijah, za partnerske odnose svojih otrok pa naredijo največ s svojim zgledom – če imajo sami dobre, konstruktivne, spoštljive odnose. Super je tudi, če se otrok lahko s staršem posvetuje glede težav, ki ga mučijo. Da pa mama kliče fantovo dekle, da se mu namesto njega opraviči, da jo prepričuje, naj vendar ostane z njenim srčkom, je pa zelo nenavadno. Permisivna vzgoja ima itak strašne posledice za otroke – tudi to, da sami ne znajo reševati zapletov, saj so to od rojstva namesto njih delali starši. Si res želite partnerja, ki potrebuje mamino pomoč na vsakem koraku? Si želite tašče, ki vam bo razlagala, kakšen je v resnici vaš partner?

Ker je vaš partner imel takšno vzgojo, ni vajen konfliktnih situacij, saj so mu starši očitno v vsem ustregli. Verjetno je mama hodila v šole, da so mu dajali še boljše ocene, kdo ve, ali je sploh sposoben takšnih stvari, kot recimo rezervirati počitnice, saj so mu stregli spredaj in zadaj. Ker je vajen ustrežljivosti in ker ni imel mej, zdaj tudi nima orodij, da bi mirno rešil konfliktne situacije. Nima posluha za drugačno mnenje. To je razlog, da je konflikt ‘rešil’ s klofuto. Nasilje pa seveda ne smemo tolerirati! Da se njegovi mami zdi, da klofuta ni nič takega, lahko kaže na to, da je sama v svoji zvezi doživela tudi kakšno hujše nasilje. Kar pa seveda ne pomeni, da ima prav, ampak bi tudi sama morala razmisliti, kaj bo dopuščala v svojih odnosih.

Vsekakor je pri vašem fantu toliko opozorilnih lučk, da ne vidim možnosti, da bi imela lep, spoštljiv odnos, brez da bi se on močno spremenil.

Špela Gornik: Ob branju vašega vprašanja, se mi je pojavilo mnogo vprašanj, od tega koliko časa sta že skupaj, kaj je bilo jabolko spora in kako kreganje med vama poteka drugače. Na drugo oko sem videla, da bi morda vsi ti faktorji znali tudi v mojih očeh skriti tisto, kar je jasno kot beli dan; nasilje.

Prav je, da ga ne tolerirate. Glede na to, da vam je klofuto primazal prvikrat, menim da je smiselno, da sedaj, ko ste se umaknili na varno in zadevo premislili trezno, ne dovolite, da vas omamijo morebitne lepe besede in prazne obljube.

Čas je, da partnerju postavite mejo in mu poveste, da se kaj takšnega ne sme ponoviti. Pomembno je, da v vaših besedah in glasu ne bo zaznati niti trohice dvoma, zato ne dovolite, da bi vas besede njegove mame zamajale.

Glede na to, da imate željo po družini je sila pomembno, da sta s partnerjem pripravljena soustvariti varno okolje, ki bo primerno za zdrav razvoj otrok. Vaš partner tovrstnega okolja ni bil deležen, zato bo potreboval vaše vodstvo, ki se začenja prav tu; pri ozaveščanju in spreminjanju destruktivnih vzorcev, ki jih prinašata iz primarnih družin.

Zadnji članki

Ne spreglejte