torek, 23 julija, 2024

Poznate nešpljo? Bogata je z vitaminom C

Če bi vedeli, kako zdravilna je nešplja, bi zagotovo večkrat posegli po njej.

Je zdravilni sadež, ki izvira iz Kavkaza, od koder se je nato prenesel v Iran, Grčijo in nato dalje v vse sredozemske države.

Nešplja je pri nas zelo redko drevo oziroma grm. Bogomir Mihajlovič v knjigi (Zdravljenje s sadjem in zelenjavo) piše, da plod nešplje vsebuje poleg sladkorjev, celuloze, organskih kislin, beljakovina, tanina in drugih rudninskih snovi tudi celo paleto vitaminov od vitamina C, B1, B2, B3, B6, Pp in druge. Zdravilni so tako zreli kot nezreli plodovi.

Grm nešplje (foto: YouTube/posnetek zaslona)

Kakšna je?

Drevo oziroma grm nešplje zraste do 8 metrov visoko s suličastimi listi na sivo dlakastih vejicah. Ivan Lesinger v svoji knjigi (Zdravilnost zelenjave, sadja in začimb) opisuje, da ima nešplja liste široke od 3-5 cm in dolge od 5-12 cm, ki so spodaj volnatodlakavi. Njeni veliki beli cvetovi poganjajo na vrhu vejic, mastni plodovi pa so rumeno zeleni do temno rjavi, okrogli in hruškasti.

Njeno zdravilno delovanje:

Kot sta v svojih knjigah zapisala Ivan Lesinger in Bogomir Mihajlovič, imajo zreli in nezreli plodovi ter seme nešplje zdravilno delovanje. Ker vsebuje veliko C vitamina, sladkorja in pektina je zelo pomembna tudi pri zdravljenju skorbuta. Zdravilno deluje pri driskah ter spodbuja delovanje slinavk in želodčnih žlez. Uspešno zdravi tudi vnetje grla, dlesni in ustne votline.

Pozor: Za uživanje je primerna od prve polovice oktobra do konca decembra.

Pripravki:

  • Proti driski:

Jemo nezrele nešplje , ker so te boj učinkovite. Plodove naberemo tako kot jabolka, jemo pa jih lahko tako suhe kot pečene.

  • Za izločanje soli sečne kisline

Jemo 300g zrelih nešpelj, prelitih z žličko limoninega soka in sicer 3 x na dan najmanj 10 dni.

  • Za boljšo prebavo

Trikrat na dan jemo zrele nešplje, in sicer uro pred vsakim obrokom – zajtrkom, kosilom in večerjo.

  • Proti vnetju grla, dlesni in ustne votline 

Skuhamo nešpljeve liste in si s tekočino spiramo ustno votlino in grlo. Grgramo večkrat na dan.

  • Proti pomanjkanju želodčne kisline

Pijemo po 100g nešpljevega soka, in sicer pred zajtrkom, kosilom in večerjo. To počnemo 5 dni. Ali pa, da po glavnih obrokih pojemo po 200g zrelih nešpelj prav tako 5 dni zaporedoma. V hudih primerih lahko prakticiramo oboje hkrati.

Ali ste vedeli: Nezrele plodove nešplje lahko uporabljamo  samo proti driski, najbolje je, da jih naribamo.

Zadnji članki

Ne spreglejte