nedelja, 9 novembra, 2025

Kruh brez moke, ki ne redi? Recept, ki je postal spletni hit

Imate radi kruh, ne morete brez njega, pa bi radi shujšali? Specite kruh brez moke, ki ne redi. Navdušeni boste.

Mnogi si obroka brez kruha ne znajo predstavljati. Ta mora obvezno biti na krožniku. A kaj, ko je kruh eno izmed živil, ki kopiči odvečne kilograme.

domači kruh, temni kruh, hlebec,
Specite zdravo različico kruha. (foto: pexels.com)

Mnogi so ravno zato poskušali z raznimi recepti, da bi pripravili in spekli domači kruh, ki je zdrav, ki ne redi in bi ga lahko jedli brez slabe vesti.

Na spletu se je razširil recept kruha, ki je pripravljen brez moke in brez kvasa. Ta kruh lahko jedo vsi. Tudi tisti, ki si želijo zgubiti kak odvečni kilogram. Pa tudi tisti, ki jedo hrano brez glutena. Primeren je tudi za sladkorne bolnike. Obožujejo ga vsi, saj je zelo okusen. Mnogi trdijo, da celo bolj od navadnega kruha.

Priprava in peka je enostavna.

Potrebovali boste:

  • 4 jajca,
  • 100 ml vode,
  • 90 gramov orehov,
  • 90 gramov lanenih semen,
  • 90 gramov semen sončnice,
  • 90 gramov sezamovih semen,
  • 90 gramov bučnih semen,
  • ščepec soli,
  • pol žličke sode bikarbone.

Priprava:

Zmeljite orehe in vsa semena. Nato zmešajte jajca, dodajte še sol in sodo bikarbono. Dodajte vodo in vse skupaj dobro premešajte.

Na koncu dodajte še vsa mleta semena in orehe in spet premešajte, da dobite testo. Oblikujte v hlebec, tega dajte na pomaščen pekač. Pecite približno 50 minut pri 180 stopinj Celzijah.

Nato kruh vzemite iz pečice in ga pokrijte s krpo. POčakajte, da se ohladi. Nato pa uživajte v njegovem okusu.

Kaj pa rženi kruh?

domači kruh, peka, kos kruha,
Domači kruh (foto: pexels.com)

Tudi rženi kruh naj bi spadal med zdravo različico kruha.

»Rženi kruh izstopa po nizki vsebnosti maščob 3,3 grama na 100 gramov izdelka, kar ga naredi koristnega za tiste, ki želijo shujšati ali zmanjšati vnos kalorij. Poleg tega njegova vlaknina pomaga, da se počutimo bolj siti, in izboljšuje prebavo. Prav tako pomaga odstranjevati ‘slab’ holesterol, znan kot LDL holesterol, s čimer preprečuje srčno-žilne težave in ohranja arterije čiste. Rženi kruh je bogat s fosforjem, ki krepi kosti in zobe, koristen pa je tako za starejše kot za tiste, ki še rastejo. Vsebuje tudi minerale, kot so železo, kalcij, selen in natrij, ter zdrave maščobne kisline. To krepi imunski sistem in izboljšuje presnovo, kar je lahko zelo koristno pri vegetarijanski ali veganski prehrani,« pojasnjujejo pri Španski prehranski fundaciji.

Kaj so ugotovili?

Kislo testo iz rži omogoča črevesnim mikrobom uravnavanje ravni sladkorja v krvi, med drugimi koristmi. Ugotovili so tudi, da uživanje rženega kruha povzroči počasnejši padec ravni sladkorja v krvi, kar pozitivno vpliva na naše zdravje. Zdravstveni strokovnjaki so rženi kruh poimenovali popoln dodatek dieti za hujšanje in svetovali, da ga je mogoče jesti vsak dan vendar zmerno, po Daily Expressu povzema portal NaDlani.si.

Preberite še: Kuharski mojster razkril najbolj enostaven recept za najbolj hrustljav domači kruh

Zadnji članki

Ne spreglejte