sobota, 15 novembra, 2025

Čudežna Hipokratova juha: Krepi imunski sistem, izboljšuje prebavo in pomaga pri hujšanju (navdušila vas bo)

Poznate stari recept za zdravilno juho? Ima številne pozitivne učinke na naše telo. Je nepogrešljiva, kadar želite shujšati in urediti prebavo.

Zagotovo ste že slišali, da so juhe zdravilne. Pravilna kombinacija zelenjave  pa lahko pomaga tudi krepiti imunski sistem, pomaga pri hujšanju, ureja prebavo, vrača energijo in še in še.

juha, obrok, kosilo,
Zelenjavna juha (foto: pexels.com)

Hipokratova juha je znana kot okusen obrok, ki pomaga preprečevati in zdraviti številne bolezni.

Že dolgo je znano, da je juha zdrav obrok, saj telo hidrira, mu zagotavlja esencialne vitamine, minerale in vlaknine, krepi imunski sistem in pomaga pri prebavi, najbolje pa je, če je domača, bogata z zelenjavo in mesom s kostmi. Je tudi eno najstarejših ljudskih zdravil za prehlad, kar je še posebej pomembno v tem letnem času.

Zdravilna juha

Hipokratova juha ni bila prvič omenjena v 4. stoletju pred našim štetjem, ko je mož, ki ga imenujemo oče medicine, hodil po otoku Kos, kjer se je rodil, in drugih delih Grčije. Pripravil je podobno jed, vendar brez krompirja, ker ga Evropejci takrat niso poznali. Dodal ga je ameriški zdravnik Max Gerson v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko je ustvaril recept kot del alternativnega sistema zdravljenja raka, ki med drugim spodbuja prehrano, ki temelji predvsem na sadju in zelenjavi.

Hipokratova juha, ki je del tako imenovane Gersonove diete, v kateri velja za glavno jed, naj bi imela moč izboljšati imunski sistem, izboljšati prebavo in očistiti telo toksinov, saj ga oskrbuje z močnimi antioksidanti. Juha vsebuje tri vrste čebule, zeleno, peteršilj, poleg tega pa je v svetu dobro znana kot okusen obrok, ki pomaga pri preprečevanju in zdravljenju številnih bolezni, nekateri celo trdijo, da deluje tudi proti raku, piše stil.kurir.

Sestavine, ki jih potrebujete za Hipokratovo juho:

  • 1 srednje velika korenina zelene ali 3-4 velika stebla
  • 1 srednje velika korenina peteršilja
  • 1 velik korenček
  • 3-4 stroki česna
  • 1 por
  • 6 srednje velikih paradižnikov (približno 700 g)
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 500 g krompirja
  • 1 šopek peteršiljevih listov
  • Voda
juha, obrok, stročnice,
Juha (foto: pexels.com)

Priprava:

Čebulo in paradižnik olupite, krompirja, zelene, peteršilja in korenja pa ne lupite, ampak jih le dobro operite. Vse skupaj narežite na debelejše kose, dajte v kozico in prelijte z vodo, da prekrije zelenjavo. Česen pustite v kosih in ga dodajte proti koncu kuhanja. Ko juha zavre, zmanjšajte ogenj in kuhajte približno 2 uri, dokler ni kuhana. Na koncu dodajte paradižnik.

Od začimb lahko po želji dodate koper, lovorjev list, kumino, janež, koriander, rožmarin, žafran, timijan, malo soli, pehtran, žajbelj, majaron. Ne uporabljajte origana, popra, mlete paprike, bazilike. Zelenjavo lahko tudi pretlačite.

Po Gersonovi dieti je treba za najboljše učinke razstrupljanja Hipokratovo juho uživati ​​dvakrat na dan.

Preberite še: Trik te jeseni: Vodi, v kateri se kuha kostanj, dodajte te sestavine

Zadnji članki

Ne spreglejte