četrtek, 17 aprila, 2025

Čemaž: Čisti črevesje in kri, zdravi želodčne težave in še in še

Poznate čemaž? Ga nabirate? Ko boste prebrali, kakšne zdravilne lastnosti so mu pripisali strokovnjaki, ga boste jedli še raje.

Čemaž so dobro poznali že nekoč. V ljudski medicini je bil nepogrešljiv. Dobro so vedeli, da je čemaž rastlina, ki temeljito čisti prebavni trakt in tudi kri.

Nekateri strokovnjaki menijo, da čemaž spada med 12 najbolj zdravilnih rastlin na svetu. Najbolj zdravilen je svež, posušen izgubi del hranilnih vrednosti.

čemaž v gozdu
Čemaž v gozdu (foto: pexels.com)

Imenuje se tudi medvedja čebula

Ime ima velik pomen. Medvedja čebula se čemaž imenuje zato, ker je prva stvar, ki jo medvedje zaužijejo, ko se prebudijo iz zimskega spanja. Z njim si namreč očistijo želodec, črevesje in kri.

Zdravilni učinek

Zdravilni učinki čemaža so enaki učinkom česna, kar je posledica visoke koncentracije eteričnih olj, ki vsebujejo žveplo (alicin). Učinkovito naj bi bilo pri zdravljenju arterioskleroze, visokega krvnega tlaka in številnih želodčnih in črevesnih težav ter bolezni jeter.

Uživanje čemaža se je izkazalo za zelo pozitivno pri zdravljenju številnih bolezni dihal (bronhitis in astma), saj pripomore k lažjemu izločanju odvečne sluzi iz pljuč ter tako omogoči izkašljevanje in lažje dihanje.

Učinkovit je tudi kot zdravilo proti črevesnim zajedavcem pri otrocih, spodbuja pa tudi delovanje želodca in črevesja. Uporablja se tudi pri hematomih in odprtih ranah, ki se težko celijo. Čemaž tako kot česen deluje protibakterijsko.

Čemaž kot dodatek k solati

Liste čemaža lahko v kuhinji uporabimo kot dodatek k solatam ali enolončnicam, lahko jih ocvremo z jajci, dodamo namazom, na primer maslu ali siru, lahko pa jih uporabimo tudi kot začimbo enolončnicam in juham.

Prav tako lahko čemaž pripravimo kot špinačo ali kot zeleno solato. Lahko pa iz njega pripravimo okusno čemaževo juho.

Čemaževa juha

Povsem preprost je recept. Potrebujete večjo skodelico listov čemaža in dva srednje velika krompirja.

Krompir olupite in narežete na kocke ter kuhate v vodi do mehkega. Tik preden je kuhan, mu dodate sesekljane liste čemaža. Pokuhate minuto, nato pa odstavite. Solite in poprate.

Vse skupaj zmešate s paličnim mešalnikom, dodate žlico kisle smetane.

Nato v juho dodate še na tanko narezane liste čemaža. Pokuhate in postrežete s kruhovimi kockami, ki ste jih popekli na maslu.

Čemaž prinaša veliko dobrega za zdravje

Lajša glavobole, upočasnjuje staranje, ščiti pred možgansko kapjo, lajša težave z dihali in kašelj, krepi srce in ožilje, preprečuje bolezni srca in ožilja, arteriosklerozo, ščiti pred infarktom, uravnava krvni tlak.

Znižuje slab holesterol in maščobe v krvi, čisti krvni obtok, blaži simptome gastritisa in razjed, spodbuja izločanje snovi, ki ščitijo želodčno sluznico, pozitivno deluje proti parazitom, normalizira črevesno floro, preprečuje bolezni jeter in prebavil.

Preberite še: Čas je za regrat: Njegovi zdravilni učinki vas bodo osupnili

Zadnji članki

Ne spreglejte