torek, 23 julija, 2024

Anina soba: Bom lahko imela rada svojega dojenčka?

Mnoge bodoče mamice se v nosečnosti soočajo z različnimi strahovi. Pogosto jih skrbi tudi, ali bodo imele rade svojega dojenčka?

Na portalu Top24Novice.si bralcem svetuje diplomantka psihosocialne pomoči in specializantka logoterapije Ana Rameša.

Materinska ljubezen je najmočnejša. (foto: freepik.com)

Vprašanje: Pozdrav. Prosila bi vas za nasvet. Prvič sem noseča, rok imam čez dobre tri mesece. Z nosečnostjo pa se je pojavil velik strah, ali bom znala otroka imeti rada? Sama namreč nisem bila deležna materinske ljubezni, mati me je zapustila, ko sem imela tri leta. Vsak vaš nasvet mi bo v veliko pomoč H. M.

Odgovor:

Pozdravljeni,
Najprej naj vam čestitam pri novi življenjski vlogi, ki sem vam obeta. Vaše vprašanje me je zelo ganilo. Prepričana sem, da so vaši strahovi odveč, saj ste lastne izkušnje iz vaše preteklosti ozavestili in se s tem izognili možnosti, da bi nezavedno vplivali na vaše bodoče poslanstvo. Z ozaveščanjem teh izkušenj lahko bolje razumemo svoje misli, občutke in vedenje.

Seveda so strahovi v nosečnosti normalni. Dejansko je večina nosečnic zaskrbljenih za različne stvari v različnih fazah nosečnosti. Nekateri pogosti strahovi vključujejo: skrb za zdravje otroka, skrb glede samega poroda ter skrb okoli starševstva – torej ali bodo dobre matere in bodo lahko zadovoljile vse potrebe svojega otroka.

Sprašujete se ali boste zmogli imeti radi svojega otroka, saj vas je mama zapustila ko ste bili v najranljivejšem obdobju življenja.

Sama sem specializantka logoterapije (psihoterapevtske metode, ki se osredotoča na iskanje smisla v življenju), ki močno zagovarja idejo, da človek ni determiniran s svojo preteklostjo.

Skrb, da ne boste mogli imeti radi svojega otroka, ker vas mama ni imela rada, je razumljiva, vendar pa logoterapija ponuja spodbuden pogled na to situacijo.

Poudarja namreč, da ima človek vedno določeno stopnjo svobode, imenovano “svoboda duha”. Ta svoboda se izraža v sposobnosti izbire stališča do situacije, v kateri se nahaja. V tem primeru lahko svobodno izberete, kako boste interpretirali izkušnjo z mamo in kako bo to vplivalo na vaš odnos do lastnega otroka.

Logoterapija ponuja optimističen pogled na človeka. Človek ni zgolj produkt okolja ali dednosti, ampak ima vedno možnost svobodne izbire in odgovornega delovanja. Ta svoboda in odgovornost sta ključni za to, da človek najde smisel v svojem življenju, tudi v težkih in tragičnih okoliščinah.

Človek je odgovoren za svoja dejanja in za izbire, ki jih sprejema. V tem primeru ste odgovorni za to, da vzpostavite ljubeč odnos s svojim otrokom. To pomeni, da se boste morali potruditi, da mu boste nudili ljubezen, varnost in podporo, ki jo potrebuje za zdrav razvoj. Dobra novica – stvari so v vaših rokah, ne določa vas vaša izkušnja iz preteklosti, ki je bila nedvomno boleča in vas spremlja skozi vsa življenjska obdobja.

Pomembno je vedeti, da ljubezen do otroka ni samoumevna, ampak se razvija skozi čas in interakcijo ter da obstaja veliko virov, ki vam lahko pomagajo pri vzpostavitvi ljubečega odnosa s svojim otrokom. Ne pozabite, da ste sposobni imeti radi svojega otroka in da si zaslužite biti srečni in imeti ljubeč odnos s svojim otrokom.

  • Pridružite se podporni skupini za nosečnice: V skupini se lahko pogovorite z drugimi nosečnicami, ki delijo podobne strahove in skrbi.

Če pa se vam zdi, da ne morete obvladati svojih strahov, se je pomembno obrniti na strokovno pomoč. Psihoterpevt vam lahko pomaga razumeti in obvladati svoje strahove ter se pripraviti na nosečnost, porod in starševstvo.

Mati in hčerka (foto: freepik.com)

Prijazen pozdrav, Ana Rameša, specializantka psihoterapije – logoterapije

https://aninasoba.si/

https://www.facebook.com/aninasoba

Imate tudi vi vprašanje za strokovnjakinjo Ano Rameša? Pošljite nam ga na elektronski naslov [email protected] in odgovorila vam bo v najkrajšem možnem času.

 

Zadnji članki

Ne spreglejte