petek, 20 septembra, 2024

Kostanj: Domači nasveti proti prebavnim težavam, hemoroidom in za lajšanje kašlja

Kostanj je med nami že stoletja, a danes le malokdo ve, kako zelo zdravilno je to drevo. Preberite, kaj lahko uporabimo in kakšne zdravstvene težave lahko z njim lajšamo.

Kostanj ni prav pogosto drevo, ima pa izredno dolgo življenjsko dobo. Ivan Lesinger (Zdravilnost zelenjave, sadja in začimb) v svoji knjigi omenja, da kostanj živi tudi 500 let medtem ko Bogomir Mihajlovič v knjigi (Zdravljenje s sadjem in zelenjavo) piše, da je življenjska doba kostanjevih dreves lahko dolga tudi do 1000 let.

Kostanj (foto: freepik.com)

Kakšno je?

Drevo kostanja zraste do 20 metrov visoko in ima gladko sivorjavo lubje. Ima bahato in lepo razvito krošnjo z podolgovatimi suličastimi listi, ki so spodaj rahlo dlakavi. Moški in ženski cvetovi kostanja poganjajo junija medtem, ko so plodovi zaviti v velike bodičaste ovoje. Jeseni ti bodičasti ovoji počijo in iz njih izpadejo do tri rjava semena – plodovi.

Njihovo zdravilno delovanje:

Kot sta v svojih knjigah zapisala Ivan Lesinger in Bogomir Mihajlovič, imajo semena kostanja, pa tudi njegovi listi, zdravilno delovanje medtem, ko plodovi lahko služijo tudi za izvrstno in kalorično prehrano. Priporoča se ga vsem, ki imajo oslabel organizem. Ker je težko prebavljiv, ja pri uživanju vseeno potrebna previdnost. Pomaga proti driski, kašlju, hemoroidom, razširjenim venam, vnetju sluznic, vnetju želodca in še in še.

Pozor: Ker je težje prebavljiv, pri prehrani z njim ne smemo pretiravati.

Pripravki:

  • Proti driski:

Pest posušenega domačega kostanja stresemo v liter vode in kuhamo 2 minuti od trenutka, ko zavre voda. Vsebino po potrebi precedimo in nato pijemo 2 do 3 skodelice tega mlačnega čaja na dan. 

  • Proti hemoroidom

V pollitrsko steklenico damo na drobno narezane plodove divjega kostanja in jih prelijemo s 5 žličkami 96 % alkohola. Steklenico nato zapremo in pustimo stati 10 dni med tem, pa vsebino občasno pretresamo. Po desetih dneh, tekočino precedimo. Nato to tekočino 20 dni dvakrat po 10 kapljic z malo vode, nakapamo na košček kruha in zaužijemo. To počnemo 20 dni.

  • Proti kašlju

Kostanjevo listje prevremo in mu dodamo malo citronske kisline. Tako pripravljen čaj pijemo preko dneva vse do pomiritve kašlja.

  • Proti razširjenim venam

Stolčemo 15 g kostanjeve skorje in jo kuhamo v 2 litrih vode 10 min od trenutka, ko voda zavre. Kuhamo na majhnem ognju. Ko posodo odstavimo jo pustimo stati najmanj 15 minut in nato vsebino precedimo in pijemo dvakrat na dan in sicer po 1 skodelico zjutraj in zvečer.

  • Proti boleznim jeter, mehurja, želodca in zvišani temperaturi

V posodo z vročo vodo stresemo prgišče listov in cvetov domačega kostanja in 2 do 5 g zmletih luščin in skorje. Iz tega pripravka si nato dvakrat na dan pripravimo kopel.

Kostanj je zelo zdravilen. (foto: freepik.com)

Ali ste vedeli: da kopanje v vodi, ki smo ji dodali zmlete plodove divjega kostanja, pomiri duha in pripomore k dobremu spancu.

Zadnji članki

Ne spreglejte