sobota, 5 oktobra, 2024

Slovenka leta je postala Ana Petrič

Slovenka leta 2023 je po izboru revije Jana postala direktorica Centra starejših Notranje Gorice, Ana Petrič. Petričeva se že vrsto let bori za starejše …

Bralci revije Jana so letos za Slovenko leta izbrali direktorica doma za starejše Ano Petrič. Petričeva se že 19 let bori za pravice starejših. Prav tako pa se bori za boljše pogoje dela zaposlenih v domovih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana Petrič (@ana.5ric)

Petričeva izvaja številne aktivnosti, sodeluje pri raznih projektih. S svojimi dejanji v prvi vrsti pomaga starejšim.

“S projektom Mala pozornost za veliko veselje je v pisanju voščil že osmo leto zapored povezala in vključila vse generacije. Z akcijo Podarim nasmeh zbirajo oblačila – podarijo jih stanovalcem, Kraljem ulice, otrokom s posebnimi potrebami. Poskusno so uspešno izpeljali projekt Počitnice v zameno za prostovoljno delo. Eden odmevnejših je prvi vrtec v Centru starejših, ki ima na starejše neverjetno pozitiven vpliv. V jeseni načrtujejo tudi prvo medgeneracijsko glasbeno šolo,” piše portal Svet24.

Želi si izvesti projekt Željomobil

Petričeva že dlje časa želi izvesti tudi projekt ‘željomobil’, s katerim bi starejšim izpolnila še zadnjo željo. Starostnike bi, skupaj s svojci, odpeljali že zadnjič na morje, v rojstni kraj, v gore …

Kot pravi, vse to počne v želji, da bi bilo drugače, ko bomo starejši mi.

“Nekdo mora to početi! Dokler nisi star in ne rabiš pomoči, se ne zavedaš problematike starejših, ko pa se nekaj zgodi, smo lahko v veliki stiski, ker ne moremo dobiti pomoči čez noč! Ne samo, da nam manjka kadrov, oči si zatiskamo pred boleznimi in umiranjem, zato problematika starejših res postaja družbeni problem. Lovimo zadnji vlak, da nekaj spremenimo,” je dejala.

“Želim si biti glas vseh starejših in tistih, ki delajo z njimi. Težava naše družbe je, da starejše potiskamo na njen rob. Ne zavedamo se, da bomo že jutri na tem mestu mi. Zato moramo težave začeti reševati zdaj!” je povedala Petričeva po prejetju naziva.

Slovenko leta so včeraj slavnostno razglasili v Cankarjevem domu. Kot so razkrili organizatorji projekta, je bilo letošnje glasovanje izjemno, prejeli so namreč rekordno število glasov.

Zadnji članki

Ne spreglejte