petek, 20 septembra, 2024

Vegetarijanska musaka, ki bo šla v slast tudi ljubiteljem mesa

Če ne jeste mesa ali pa samo za spremembo, lahko pripravite tudi vegetarijansko musako, ki gre v slast vsem.

Četudi je na vašem jedilniku meso, včasih paše brezmesno kosilo. Pripravite lahko vegetarijansko različico musake, ki vam bo šla zagotovo v slast.

Priprava je enostavna, musaka pa tako okusna, da boste polizali vse prste.

Zelenjavna musaka (foto: freepik.com)

Potrebujete:

  • 6 debelejših krompirjev
  • Žlico olja
  • Sol, poper
  • Srednje veliko bučko
  • Konzervo sesekljanih pelatov
  • Dve zeleni papriki
  • Pest šampinjonov
  • Čebulo
  • Žlico mlete rdeče paprike
  • 3 dcl juhe ali jušne osnove
  • Maslo

Za bešamel:

  • Večji košček masla
  • Dve žlici moke
  • Dober deciliter mleka
  • Sol, poper
  • Eno jajce
Zelenjavna musaka je odlična ideja za kosilo. (foto: freepik.com)

Priprava:

Olupite in na kolobarje narežite krompir, dajte v vodo.

Na žlici olja prepražite sesekljano čebulo, ko zarumeni, dodajte na kocke narezano bučko, na kocke narezani papriki in prav tako na kocke narezane šampinjone. Solite in poprajte, potresite z zmleto rdečo papriko in pokuhajte.

Nato zalijte z juho ali jušno osnovo in kuhajte 15 minut na zmerni temperaturi, da se zelenjava zmehča.

Dodajte še sesekljane pelate s konzerve in kuhajte še nekaj minut, nato odstavite.

Jensko skledo premažite z maslom, položite prvo plast krompirja, dodajte polovico zelenjavne mešanice, pokrijte s plastjo krompirja, dodajte drugo polovico zelenjavne mešanice, na koncu dodajte še eno plast krompirja in malce posolite.

Če vam je od kuhane zelenjave ostalo še kaj tekočine, jo zlijte poleg. Priporočljivo je, da je musaka do nekje tri četrtine pokrita s tekočino.

Po vrhu krompirja dodajte še nekaj koščkov masla, da se bo krompir lepše zapekel.

Posodo postavite v vnaprej ogreto pečico na 180 stopinj Celzija in pecite 30 do 40 minut, vse dokler krompir ne dobi lepe rumene barve.

Medtem ko se musaka peče, naredite bešamel.

V kozici stopite maslo, dodajte moko, na hitro premešajte, nato pa dodajte vroče mleko in nepretrgoma mešajte, dokler ne dobite goste zmesi.

Odstavite, solite in poprajte po okusu, dobro premešajte in pustite, da se nekoliko ohladi.

Ko je bešamel ohlajen, mu dodajte surovo jajce in ga dobro vmešajte.

S takšnim bešamelom prelijte musako, postavite nazaj v pečico in zvišajte temperaturo na 210 stopinj Celzija. Ko se bešamel zapeče, je jed gotova.

Dober tek!

Zadnji članki

Ne spreglejte