torek, 23 julija, 2024

Triki, ki podaljšajo svežino rezanemu cvetju

Imate radi rezano cvetje? S triki, ki jih najdete v prispevku, bo lep šopek rož dlje časa krasil vaš dom.

Mnogi imamo zelo radi šopke rezanega cvetja, a kaj, ko se pogosto zgodi, da ta že po nekaj dneh v vazi začne veneti. Rezano cvetje tako le kratek čas krasi naš dom, potem pa žalostno konča na kompostniku.

vrtnice vaza
Rezanemu cvetju lahko podaljšate svežino. (foto: P. L.)

Kako preprečiti, da bo šopek v vazi začel veneti že po nekaj dneh?

Ko kupite ali dobite šopek rezanega cvetja, je prva stvar, ki jo je dobro narediti ta, da za centimeter ali dva odrežete stebla. Tako bo rezano cvetje lažje dobilo vodo, ki jo potrebuje, da bo dlje časa sveže.

Voda, ki jo boste nalili v vazo, naj bo topla, vanjo pa lahko dodate tudi ščepec sladkorja. Sladkor namreč podaljša svežino cvetju.

Bakren kovanec

Poleg sladkorja pa obstajajo še različni drugi triki, s pomočjo katerih bo šopek dlje časa svež. Uporabite lahko tudi nekaj bakrenih kovancev. Te nasujete v vodo in pomagali bodo, da bo cvetje dlje časa sveže.

vrtnice
Bakren kovanec podaljša svežino rezanemu cvetju. (foto: P. L.)

Če nimate kovancev, lahko uporabite tudi aspirin, celo limonov sok, ali pa v vodo nalijte nekaj sladke gazirane pijače.

Redno menjajte vodo

Zelo pomembno je tudi, da vodo, v katero boste dali rezano cvetje, redno menjate. To pomeni, da cvetju vodo zamenjate vsak dan, prav tako pa vsak dan za centimeter skrajšate stebla.

Bodite pozorni že pred nakupom

Če boste rezano cvetje kupovali sami, je dobro poznati tudi nekaj trikov, s katerimi pred nakupom preverite, ali je rezano cvetje zares sveže.

Če kupujete vrtnice, mora biti cvet bogat, vsi listi cveta morajo biti obrnjeni navzgor, prav tako pa tudi zeleni del cveta. Cvet mora biti na otip trd in ne mehak. Mehak cvet pomeni, da je vrtnica odrezana že dlje časa in da bo, ko jo boste prinesli domov, hitro povesila svojo glavo.

rumene vrtnice
Negujte tudi rezano cvetje. (foto: P. L.)

Enako velja, če boste kupovali rezane nageljne.

Pri vsem rezanem cvetju pa bodite pozorni, da so cvetovi polni, na otip trdi in čvrsti in ne mehki ter majavi.

Zadnji članki

Ne spreglejte