torek, 16 julija, 2024

Ste kupili novo oblačilo in ga oblekli brez, da bi ga oprali? Nikar ne počnite več tega

Tudi vi spadate med tiste, ki kupijo novo oblačilo, pa ga pred prvo nošnjo ne operejo? Preberite, zakaj tega ne smete več početi.

Strokovnjaki svetujejo, da nova kupljena oblačila vedno operite, preden jih prvič oblečete, saj nikoli ne veste, kaj se skriva v njih.

Znanstvenica Kim Romine je za New York Post opozorila na ultimativno realnost novih oblačil v trgovinah, ki jih preizkusite, preden jih kupite. “Človeško telo ves dan naravno proizvaja umazanijo. V povprečju to pomeni približno en liter znoja, 40 gramov sebuma (telesnega olja), 10 gramov kožnih celic in 10 gramov soli,” je pojasnila.

Nova oblačila pred prvim nošenjem vedno operite. (foto: pexels.com)

“Te telesne nečistoče bi lahko prenesli ljudje, ki so pomerili nova oblačila, a jih niso kupili. Poleg tega se nova oblačila lahko umažejo tudi med samo proizvodnjo, distribucijo,” je pojasnila Romineva.

Nova oblačila vsebujejo kemikalije

Poleg tega pa lahko nova oblačila vsebujejo tudi določene kemikalije, ki lahko kožo možno dražijo in povzročijo celo alergijo.  Nova oblačila lahko vsebujejo formaldehid, ki se ga uporablja pri izdelovanju oblačil in barvanju in lahko deluje škodljivo na kožo.

“Tkanine prav tako poberejo navzkrižno kontaminacijo iz proizvodnega procesa, skladiščenja, pošiljanja in trgovin, kjer so izpostavljene. Pranje pred nošenjem zmanjša in odstrani veliko teh onesnaževalcev,” je pojasnila strokovnjakinja Marilee Nelson.

S prvim pranjem novih oblačil se večino vseh teh snovi in kemikalij izpere.

Nova oblačila namočite v sodo bikarbono. (foto: pexels.com)

Mnogi strokovnjaki pa svetujejo še eno stvar.

Preden oblečete nova oblačila, jih najprej čez noč namočite v hladni vodi, ki ste ji dodali nekaj žlic sode bikarbone. Naslednje jutro pa jih operite še v pralnem stroju.

Na tak način boste odstranili umazanijo in škodljive kemikalije, vaša oblačila bodo čista in dišeča.

 

Zadnji članki

Ne spreglejte