sobota, 5 oktobra, 2024

Recept: repa kot priloga ali kot enolončnica

Zelo enostaven je recept, s katerim boste postregli repo kot prilogo. Prav tako je enostaven in hiter recept za pripravo enolončnice, ki vsebuje tudi repo.

V jesenskem času je čas, da poberete repo. Lahko jo pripravite za kisanje in imate čez zimo domačo kislo repo, lahko pa jo shranite na hladnem in temnem in gomolje uporabite za zelenjavno prilogo ali enolončnico.

Repa je okusna zimska zelenjava. (foto: pexels.com)

Repa kot priloga

Repa kot priloga je odlična zelenjavna jed, ki se prilega poleg krompirja ali mesa.

Potrebujete:

  • Tri srednje velike gomolje repe
  • Eno čebulo
  • Žličko mlete paprike
  • Sol
  • Olje
  • Žličko kisle smetane ali smetane za kuho

Priprava:

Repo olupite in narežite na manjše kocke.

Čebulo na drobno narežite in popražite na žlici olja, nato dodajte repo, žličko mlete paprike, sol, dolijte nekaj vode in dušite 20 minut na zmerni temperaturi. Če je potrebno, dolivajte vodo.

Ko je repa mehka, ji dodajte žlico smetane, pokuhajte nekaj minut. Jed je gotova.

Odlično se prilega poleg krompirja ali mesa.

Repo lahko dodate v zelenjavno enolončnico. (foto: pexels.com)

Enolončnica z repo

Enostavno lahko pripravite zelenjavno enolončnico.

Potrebujete:

  • Dva manjša gomolja repe
  • En gomolj kolerabe
  • Dva korenja
  • Tri srednje debele krompirje
  • Eno čebulo
  • Olje, sol, poper, lovor list, strok česna
  • Paradižnikova mezga

Priprava:

Olupite repo, kolerabo in krompir ter narežite na drobne kocke, narežite korenje na kolobarje.

Na olju prepražite sesekljano čebulo, ko zarumeni, dodajte narezano zelenjavo in zalijte z vodo.

Dodajte sol, poper, strt česen, lovor in žlico paradižnikove mezge.

Enolončnico kuhajte na zmerni temperaturi pol ure, oziroma, dokler se vsa zelenjava ne zmehča.

Dober tek!

 

Zadnji članki

Ne spreglejte