Se še spomnite, kako je iz kuhinje vaše babice zadišalo po okusnih slivovih cmokih, ki so se kar stopili v ustih? Tu je recept zanje.
Krompirjevi ali kruhovi cmoki so del mnogih kuhinj po svetu. Poznajo jih na Madžarskem, v Avstriji, Nemčiji, Češki, Hrvaški in tudi pri nas.
Cmoki se odlično podajo k raznim omakam, lahko so samostojna jed ali priloga, lahko so slani ali sladki.
Naše babice imajo preverjeni recept za domače slivove cmoke, ki so nebeško puhasti in se kar topijo v ustih. Priprava je enostavna.
Potrebujete:
- 1 kg krompirja
- 2 žlici masla
- 1 jajce
- moko
- 15 do 20 sliv
- drobtine
- ščepec cimeta
- sladkor
- vanilijev sladkor

Priprava:
Krompir olupite, narežite na kocke in skuhajte v slani vodi. Ko je pripravljen, ga nadrobite na desko, posolite in dodajte maslo ter eno jajce. Sestavine z rokami premešate in postopoma dodajate moko, kolikor je potrebno, da dobite kepo testa, ki se ne prijemlje rok.
Testo nato oblikujete v klobaso in narežete na enake kose. Iz vsakega naredite kroglico, nato pa s kuhalnico vtisnete luknjo, v katero položite polovico slive. Nato slivo zaprete in oblikujete v kroglico. Cmoke enega za drugim dajte v vrelo vodo, da se ne sprimejo. Ko priplavajo na površje, jih vzemite ven in odcedite.
V ponvi na maslu prepražite drobtine in jih prelijte po cmokih. Po vrhu potresite s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem ter dodajte ščepec cimeta.
Recept smo našli na portalu Večernji list.