Ste tudi vi ljubitelji enolončnic? Sedaj prihaja čas, ko bodo pogosteje na mizi. Preberite zares odlične recepte, ki vas bodo navdušili.
Prihajajo hladnejši dnevi in spet je čas, da v kuhinji zadiši po topli in okusni enolončnici. Enolončnice so najpogosteje pripravljene hitro, recepti so enostavni, okus pa božanski.
Najbolj priporočljiva živila za kuhanje enolončnic so: kisla repa, kislo zelje, suho meso, fižol, krompir, zimska zelenjava, ješprenj, kaša. Seveda pa lahko uporabite tudi ostala živila, ki jih imate radi.
Recepti za najbolj okusne enolončnice
Ričet s suhim mesom
Potrebujete:
- 500 g svinjskih pleč
- 100 g prekajene slanine
- 400 g krompirja
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 2 žlici olja
- 1 l zelenjavne osnove
- 2 lovor lista
- 100 g ječmena
- Sol in poper
Priprava:
Meso in slanino splaknite s hladno vodo in osušite s kuhinjsko brisačko. Krompir in korenje narežite na kocke, čebulo pa na kolobarje. V široki posodi segrejte olje, na katerem prepražite meso in slanino. Dodajte zelenjavo, vse skupaj prepražite, primešajte zelenjavno osnovo, nato lovor in ješprenj – tega morate prej pokuhati za 10 minut
Lonec nato pokrijte in na zmerni temperaturi kuhajte še 45 minut.
Pred koncem meso narežite na manjše koščke in ga dodajte enolončnici. Dodajte še začimbe in postrezite.
Porova enolončnica
Potrebujete:
- 2 večja pora
- 350 g krompirja
- 1 čebulo
- 1 korenje
- 100 g pancete, narezane na koščke
- 2 stroka česna
- 1 žlička mlete paprike (lahko dodate pekočo)
- Sol, poper, olje
Priprava:
Najprej očistite por in ga narežite na kolobarje. Sesekljate čebulo, strite česen. Na kocke narezano panceto popražite na nekaj olja, dodajte česen in čebulo, dodajte na tanke kolobarje narezano korenje, na kratko popražite, dodajte por, mleto papriko in poper, ponovno popražite, nato zalijte z vodo, da pokrijete vse sestavine.
Dodajte še na kocke narezan krompir, prilijte dovolj vode, nato kuhajte na zmerni temperaturi, dokler se krompir ne zmehča.
Fižol s kislo repo
Potrebujete:
- 250 g fižola
- 250 g kisle repe
- 150 g suhega mesa ali suhih svinjskih reber
- Olje, sol, poper
- 200 g krompirja
- 1 čebula, 2 stroka česna
- Lovor list
- Jušna osnova
Priprava:
Fižol dan prej namočite v hladni vodi, naslednjega dne skuhajte.
Najprej na olju prepražite sesekljano čebulo, dodajte česen in ko zadiši, dodajte na kocke narezano meso. Dodajte kuhan fižol, dodajte tudi nekaj tekočine, v kateri se je kuhal. Dodajte še kislo repo.
Nato posebej skuhajte na kocke narezan krompir, ko je kuhan, ga dodajte enolončnici.
Po potrebi dodajte še jušno osnovo, začimbe in sol.
Recepte smo našli na portalu 24Sata.hr.