Prebranac je odlična jed, ki tekne tudi v zimskem času. Recept v prispevku pa je enostaven in okusen.
Bralka Nika je za bralve portala Top24Novice.si delila svoj recept za okusen prebranac.
“Jaz popolnoma nič ne kompliciram, pripravim ga na najhitrejši možen način in je zelo okusen. Poleg pa pri nas jemo še pire krompir,” je pojasnila in poudarila, da je prebranac pravega okusa in zares odličen šele naslednjega dne, zato svetuje, da ga pripravite toliko, da bo za kosilo dvakrat.
Zanj potrebujete (za štiri osebe):
- Tri pločevinke belega fižola
- Eno čebulo
- Olje
- Mleta paprika
- Paradižnikova mezga
- Sol in poper, lovor
Priprava:
Najprej prepražimo sesekljano čebulo, nato iz konzerv stresemo fižol na cedilo. Ko se odcedi, ga stresemo v skledo, primešamo prepraženo čebulo, solimo, popramo in dodamo približno dva do tri decilitre paradižnikove mezge, potresemo še žlico mlete paprike, ki je po okusu lahko tudi pekoča.
“Kadar imam doma, primešam poleg še sesekljane pelate iz konzerve,” je zapisala bralka Nika.
Vse sestavine nato premešamo in damo v jensko skledo, ki smo jo prej pomazali z oljem.
Prebranac damo v pečico in pečemo približno eno uro na 190 stopinj Celzija, da se lepo zapeče in zgosti.