Jota iz zelja, fižola in mesa ter brez krompirja. Okusno in zdravo.
Bralka Angela, ki spremlja portal Top24Novice.si nam je poslala svoj recept za okusno joto z zeljem brez krompirja.

“Ta mladi ves čas nekaj hujšajo, pa niso hoteli jesti moje jote, ker je bil v njej krompir. Sedaj pa jo pripravljam brez in so navdušeni, pa še v zamrzovalnik jo vedno dam, ker jo skuham za dvakrat ali trikrat,” nam je pojasnila Angela in nam zaupala recept.
Potrebujete:
- Kilogram in pol kislega zelja (če imate možnost, uporabite domačega)
- Pol kilograma suhega fižola (ki ste ga prejšnji večer namočili v vodi, zjutraj pa dali kuhat)
- 30 dag prekajene svinjske šunke
- 30 dag prekajenega svinjskega vratu ali rebrc
- Dve žlici mlete paprike
- Štiri žlice paradižnikovega koncentrata
- Lovor, sol, poper
- Čebula, dva stroka česna in olje

Priprava:
Najprej damo v vodo kislo zelje in ga kuhamo.
Nato naredimo prežganje iz sesekljane čebule in strtega česna, popražimo na olju, da postekleni in dodamo k zelju.
Dodamo še sol, lovor in poper, mleto papriko in paradižnikov koncentrat. Naj se počasi kuha.
V drugi posodi skuhamo meso, ga narežemo na kocke in dodamo joti. Proti koncu kuhanja primešamo še kuhan fižol.
Pustimo počasi vreti še približno 10 minut, nato odstavimo s štedilnika in pustimo pokrito 15 minut, šele nato postrežemo.