torek, 23 julija, 2024

Strokovnjakinja pojasnjuje: Kaj je ego in kako ga mnogi razumejo?

Ko govorimo o egu nekoga, to vedno spremlja negativen prizvok. Pa je ego res nekaj negativnega?

Kaj je ego? Kdo ga ima? Ga imamo vsi? Kako se razvije in kaj pravzaprav ta beseda pomeni, kako jo pravilno razumeti?

moški nasmeh
Kaj je ego? (foto: freepik.com)

“Ego je izmišljen konstrukt, ki nam pomaga funkcionirati v družbi. Je kot piramida. Začne se na najbolj fundamentalnem nivoju; rodimo se v določeno zgodbo (spol, priimek, nacionalnost, barva kože…) Namen tega orodja je, da se razlikujemo in da ločimo sebe od drugega,” je pojasnila strokovnjakinja Špela Gornik, ki jo letos mnogi spremljajo kot strokovno podporo kandidatom v eksperimentu Poroka na prvi pogled.

Vsak ego je sestavljen večplastno/imaš osebno zgodbo, zgodbo nacionalnosti, družine.. Prednost tega orodja je, da pomaga posameznikom, da ponotranjijo vrednote od zunaj, kot je družbeno statusna lestvica in po njej plezajo. Na ta način vsak predano upravlja svojo vlogo v družbi. Problem ega je, ko prevlada našemu bitju in se izgubi občutek kolektivne odgovornosti, hvaležnosti prednikom in povezanosti z naravo. To vodi v disfunkcionalnost,” pojasnjuje Gornikova.

Ko postane ego sam sebi namen

“Alegorija ega bi lahko bila v našem odnosu do denarja. Včasih je denar reflektiral neposredno vrednost v zlatu. Dandanes se denar tiska brez materialne osnove, ampak na družbenem nivoju smo se dogovorili, da nas to še bolj stimulira in igramo to igro. Denar je mnogim najbolj očiten način pretoka energije. Problem postane, ko denar postane sam sebi namen in isto je z egom,” je pojasnila Gornikova.

ego ženska
Problem nastane, ko ego napihuje samega sebe … (foto: freepik.com)

“Ko ego v družbenem kontekstu služi kot orodje sodelovanja, konstruktivne komunikacije in razlikovanj, ki plemenitijo, takrat ego izpolnjuje svojo vlogo. Problem nastane, ko ego napihuje samega sebe, kar je isto kot hiperinflacija, ko se denar tiska brez zaledja,” je zaključila.

 

 

Zadnji članki

Ne spreglejte