četrtek, 25 julija, 2024

Strokovnjak svetuje: Utrujenost in majhni otroci

Kaj storiti, ko zaradi preobremenjenosti postajamo vse bolj depresivni, brez energije? Kako spet najti smisel življenja in se veseliti novega dne?

Vprašanje:

Pozdravljeni, sem mamica treh šoloobveznih otrok in zadnje čase opažam, da sem popolnoma brez energije, postajam vse bolj depresivna. 

Enostavno nimam nobenega časa več zase, kar naprej šola, učenje, pomaganje pri nalogah, popoldan otroke vozim tudi na popoldanske aktivnosti. Zaradi moževe službe sem večinoma sama za vse in zadnje čase sploh nisem več vesela. Ne veselim se več novega dne, novih izzivov, prav vse mi počasi postaja eno veliko breme … 

Kako se postaviti nazaj? Nočem se tako počutiti, a ne najdem poti ven iz tega.

Mlada mamica

Organizirati moramo svoje aktivnosti, urnik, na urnik bi bilo smiselno dati tudi nekaj časa zase in za osebno rast. (foto: freepik.com)

Odgovor:

Pozdravljena mlada mamica. Hvala za vaše vprašanje in zaupanje. Razumem vašo situacijo in verjamem, da ni najbolj enostavna.

Energija je najbolj pomembna v našem življenju. Rodimo se z omejeno količino (kapaciteto) energije, ki pa jo skozi življenje porabljamo. Zato moramo zanjo resnično skrbeti.

V vaši situaciji imate dve možnosti, optimizacijo ali regeneracijo energije.

Optimizacija je na nek način hitrejša, ker je takoj pri roki. Gre za to, da pogledamo, pri katerih aktivnostih nam energija odteka, jo veliko porabljamo in kje energijo dobivamo.

Organizirati moramo svoje aktivnosti, urnik, na urnik bi bilo smiselno dati tudi nekaj časa zase in za osebno rast. Verjamem, da vam v tem trenutku to zveni nemogoče in preveč obsežno, pa vendar je mogoče. Mogoče boste lahko to naredila sama, mogoče boste potrebovala pomoč.

Predlagal bi, da na vse gledate tako, kot na razliko, če kuhate kosilo za pet oseb ali petnajst. Za pet oseb gre večinoma avtomatsko, če pa pričakujete petnajst oseb, pa potrebujete nekaj planiranja. Ne glede ali imate čas ali ga nimate, si ga morate vzeti. Razmisliti morate, kaj potrebujete, količine, vrstno red, kako se boste česa lotila, …

Isti princip uporabite tudi za organizacijo oz optimizacijo vašega življenja. Lahko si večkrat dnevno vzamete nekaj minut, lahko je samo minuta, za meditacijo, globoko vdihnete, se oddahnete in pogledate, kje ste in kako naprej.

Druga opcija je regeneracija energije. Sam učim tehniko Energijskega pretoka, ki je del ESC metode. Energijski pretok nam omogoča, da dejansko regeneriramo svojo energijo, dnevno polnimo svoje rezervoarje in energijo celo povečamo.

Tehnike se morate naučiti, potrebna pa je tudi neka investicija v vaš trening. Vendar je to investicija v vaše življenje, ki se izplača. Ravno praznujem dosežke mamice kar petih otrok, ki je pred slabim letom prišla k meni na trening.

Energija je najbolj pomembna v našem življenju. (foto: freepik.com)

Bila je brez energije, hitro se je utrudila. Skrbela je za dom, da so otroci redno opravljali šolske obveznosti, več pa ni šlo. Poskusila je s službo, vendar je bila preveč izčrpana in je po enem mesecu obupala.

Pričela sva delati, začela je drugače razmišljati, njena energija se je povečala. Izboljšala se je tudi njena samozavest in samopodoba in danes je popolnoma drugačna oseba. Začela je delati masaže in svetovanja in število strank se ji iz meseca v mesec povečuje. Postaja prava podjetnica.

To je čudež, ki sva ga s pomočjo Energijskih tehnik dosegla v enem letu, s klasičnimi metodami coachinga pa bi za tak rezultat potrebovala vsaj tri do pet let.

To so nekako vaše možnosti, optimizacija vašega življenja in vaše energija in regeneracija energije. V vaše življenju je najbolj pomembna naša energija, zato se moramo resnično naučiti, da skrbimo zanjo. In največ, kar lahko daste svojim otrokom, je srečna, zadovoljna in uspešna mamica.

Želim vam pravo odločitev, za več vprašanj se lahko obrnete name in še naprej srečno v življenju.

Miran Peterman, Energijski Trener za Uspeh, Energijski medij

www.miranpeterman.com

Zadnji članki

Ne spreglejte