četrtek, 25 julija, 2024

Poroka na prvi pogled: Gledalci ogorčeno nad strokovnjake, ti pojasnjujejo to, kar jih moti

Na Planet TV poteka eksperiment Poroka na prvi pogled, vsem gledalcem pa ni všeč, kako so strokovnjaki združili pare. Ti so sklenili, da javno razkrijejo to …

V šovu Poroka na prvi pogled so strokovnjaki združili pet parov. Poročila sta se Olga in Miha, Sara in Marko, Jerneja in Kristijan, Irena in Andrej ter Marjetka in Rudi.

Strokovnjaki odgovarjajo nezadovoljnim gledalcem. (foto: Planet TV/posnetek zaslona)

A preko družbenih omrežij so se že pojavili komentarji nekaterih gledalcev, ki menijo, da strokovnjaki svojega dela niso dobro opravili. “Zadnji par sploh ne paše skupaj,” se je glasil komentar. “Pari so kot  strokovnjaki, nula od nule. Že od začetka obsojeni na propad,” je zapisal nekdo drug. “Strokovnjaki ste popolnoma zgrešili pri združevanju parov,” pa meni tretji gledalec.

Strokovnjaki gledalcem odgovarjajo

Strokovnjake smo vprašali, kaj menijo o tovrstnih komentarjih gledalcev, oziroma, na podlagi česa združujejo pare.

“Prijavljeni kandidati so šli čez veliko sit preden smo sestavili pare. Za to je poskrbela produkcijska ekipa, od nas strokovnjakov pa je pri psiholoških testih sodeloval samo Timotej Strnad,” so pojasnili vsi trije strokovnjaki, Špela Gornik, Sonja Javornik in Timotej Strnad.

“V psihološkem testiranju so preverili kandidatove sposobnosti, ustvarili čustveni in osebnosti profil ter preverili njihov vrednostni sistem. Na podlagi rezultatov so opravili poglobljene psihodiagnostične intervjuje, v katerih so raziskali realni življenjski kontekst teh rezultatov. Psihološki profili so prerez trenutnega stanja in doživljanja kandidatov in njegove preteklosti,” so pojasnili.

Strokovnjaki so združili pet parov. (foto: Planet TV/posnetek zaslona)

“V nadaljevanju šova pa smo se posvetili oblikovanju oseb za nadaljnji razvoj s poudarkom na gradnji odnosov,” so poudarili strokovnjaki.

Poglobili so se v vsakega kandidata posebej

“Po psiholoških testiranjih je produkcijska ekipa za nas tri strokovnjake pripravila portretne fotografije, video posnetke in obsežne zapiske z osebnimi podatki in rezultati testiranj, da smo se poglobili v vsakega od kandidatov. Izbor parov ni bil preprost,” so pojasnili gledalcem in dodali: “Vedeli smo, da nekateri še nimajo zasnov za gradnjo in razvoj resne zveze po trenutnem razrezu njihovih profilov.”

“Tudi med nami je bilo napeto, saj smo videli, da bi se kakšen par lahko takoj povezal, vendar nismo imeli enakega mnenja glede tega, saj bi se povezali na osnovi navdušenja in idealizacije in ne na osnovi sprejemanja in spoznavanja drugega. Skrbelo nas je, kako bodo kandidati reagirali, če damo skupaj takšne, kjer bi šele trdo delo pripeljali do zveze, ki pa bi bila po našem mnenju na dolgi rok stabilnejša,” so razkrili strokovnjaki in pojasnili, da so se odločali med tem, ali pomagati kandidatom do zveze praktično čez noč, ali pomagati pri težkih preizkušnjah, ki pa bodo pripeljale do pomembnih napredkov v njihovih odnosih ne samo skozi oddajo ampak tudi kasneje v življenju.

Pari so se takoj ujeli. (foto: Planet TV/posnetek zaslona)

Zavedali smo se, da je odločitev, ki smo jo naposled sprejeli skupaj, da torej kandidatom raje nudimo več podpore v težkih, a nujnih preizkušnjah, ki jim bodo pomagale dozorevati v življenju, kot pa morebiti celo več resničnih parov, ki pa bi brez naše podpore zelo hitro po eksperimentu zaključili in pustili kandidate spet na isti točki, ko ponavlja napake iz preteklosti,” so pojasnili Gornikova, Javornikova in Strnad.

Eksperimenta se ne da primerjati

V nadaljevanju so gledalcem pojasnili, da slovenska verzija z na primer avstralsko nikakor ne more biti primerljiva. “Gledalci bi morali imeti v mislih tudi to, da ima Slovenija samo dva milijona prebivalcev, tako da je primerjava z recimo avstralsko verzijo te oddaje res neprimerna, saj tam lahko izbirajo med veliko več primernimi kandidati kot mi,” so poudarili in dodali: “Da so letošnji pari izjemno zanimivi, pa dokazujejo komentarji, da naj bi bilo vso dogajanje zrežirano. Temu seveda ni tako, prav nobenega scenarija ali navodil nimamo, ampak evo – očitno smo res dali skupaj partnerje, ki drug pri drugem sprožajo burne reakcije.”

Strokovnjaki so pare združili tehtno in premišljeno. (foto: Planet TV/posnetek zaslona)

“Edina napaka, ki bi jo v izbiri parov lahko naredili, bi bila, da bi izbrali pare, kjer drug drugemu partnerja ne bi predstavljala izziva in s tem možnosti za rast in razvoj,” je ob koncu poudaril Strnad.

 

Zadnji članki

Ne spreglejte