petek, 18 aprila, 2025

Nasveti naših babic, ki so se izkazali za resnične

Se spomnite zdravstvenih nasvetov babic? Nekateri so se morda zdeli nekoliko nenavadni, a so strokovnjaki potrdili, da še kako držijo. Jih poznate?

Domača juha, ki zdravi prehlad

Vam je babica, kadar ste bili prehlajeni, skuhala domačo kokošjo juho? Pote, je storila prav, saj je dokazano, da domača kokošja juha res pomaga pri lajšanju prehladnih obolenj.

Juha namreč spodbuja nastanek protivnetnega mehanizma, ki lajša simptome vnetja zgornjih dihalnih poti. Poleg tega pomaga pri izločanju sluzi, kar olajša izkašljevanje in smrkanje, piše znanstvena revija CHEST.

Piščanec vsebuje tudi aminokislino cistein, ki ima zelo podobne lastnosti kot zdravila z acetilcisteinom, ki jih zdravniki predpisujejo za bronhitis in podobne okužbe dihal.

Ko boste naslednjič imeli težave s prehladom, si torej skuhajte domačo kokošjo juho.

krožnik juhe
Domača juha je zdravilna. (foto: freepik.com)

Med zdravi kašelj

Med je znano živilo, ki ga mnogi uporabljajo še posebej takrat, ko se jih loti prehlad.

V neki raziskavi so znanstveniki in zdravniki zbrali 105 bolnih otrok, starih od 2 do 18 let, in jih razdelili v tri skupine. Prva skupina je prejela tipična zdravila proti kašlju, katerih glavna sestavina je dekstrometorfan, druga skupina med, tretja pa brez zdravil.

Med je pokazal najboljše rezultate. Znanstveniki verjamejo, da lepljivost in viskoznost medu pomagata pri lajšanju kašlja, naravni antioksidanti pa pospešijo proces celjenja, piše Cracked.

Tudi, kadar vas napade kašelj, pojejte žličko medu, počasi ga topite v ustih in kašelj bo pojenjal.

Žlička sladkorja odpravi kolcanje

Ste že slišali, da žlička sladkorja odpravi kolcanje? Nasvet babic se je izkazal za resničnega.

To je dokazal dr. Edgar Engelman leta 1971. V New England Journal of Medicine je objavil rezultate svoje študije, v kateri mu je z žlico sladkorja uspelo ustaviti kolcanje v 19 od 20 primerov. Ugotovljeno je bilo, da nenaden vnos sladkorja močno stimulira živec vagus, ki povezuje trebušni predel z možgani, in ga tako ‘zmoti’ pri delu, ki ga je opravljal (kolcanje).

Skorja kruha je zdrava

Je tudi vam babica govorila, da je skorja kruha najbolj zdrava in da vam bo dala moč?

Nemški znanstvenik dr. Thomas Hoffman je analiziral kemično sestavo skorje in preostalega kruha ter tako potrdil tisto, kar so trdile naše babice.

Toda kako je to mogoče, če so sestavine kruhove skorje in ostalega popolnoma enake? Med peko pride do Maillardove reakcije, pri kateri nastanejo antioksidanti, ki se učinkovito borijo proti nastanku rakavih celic.

Ne hodite na mraz, prehladili se boste!

Babice so ves čas govorile, da se bomo prehladili, če bomo na mrazu pomanjkljivo oblečeni. Tudi to, da se bomo prehladili, če bomo sedeli na tleh. Na tleh naj bi lahko sedeli šele takrat, ko v imenu meseca ni več črke R. Se spomnite?

mraz
Ne hodite na mraz. (foto: freepik.com)

Pa je res kaj na tem? Dejstvo je namreč, da prehlad povzročajo virusi, ti pa nimajo nič z mrazom.

Vendar se zdi, da je v tem nekaj resnice. Znanstveniki z univerze v Cardiffu so se odločili dokazati, da mraz še vedno lahko povzroči prehlad. Sredi mrzle sezone so zbrali 180 prostovoljcev in polovico prepričali, da so noge za 20 minut potopili v hladno vodo. V naslednjem tednu je 33 % tistih, ki so bili v vodi, razvilo simptome prehlada, v primerjavi s samo 9 % tistih, ki niso namakali nog v mrzli vodi. Profesor Ron Ecckes je to pojasnil takole: »Mraz povzroči zoženje krvnih žil, kar zmanjša pretok krvi in ​​zmanjša oskrbo telesa z belimi krvničkami, ki se borijo proti okužbam.«

Preberite še: Kaj se zgodi, če v posteljo položite strok česna?

Zadnji članki

Ne spreglejte