torek, 23 julija, 2024

Na potepu: Prekrasna pešpot od Ribarice do Karlobaga

Rekreacija, poskrbeti za svoje telo in duha, obenem pa uživati v lepoti ob morski naravi.

Z avtom se pripeljeva po Jadranski magistrali mimo starega naselja Cesarica, nekoč biser hrvaške obale, je danes le vikend naselje. Cesarica se lahko pohvali z lepim zalivom, kristalno čistim morjem in svežim gorskim zrakom, ki prodira iz zaledja mogočnega Velebita, ki nemalokrat uliva strahospoštovanje z močnimi udari burje.

Pešpot od Ribarice do Karlobaga (foto: osebni arhiv)

Tako rekoč v samem podnožju Velebita med Cesarico in Karlobagom je nastalo malo turistično naselje Ribarica. V preteklosti je bilo to izključno ribiško mesto, od koder tudi njegovo ime. Tukaj se res diha s polnimi pluči, kot radi rečejo domačini.

Občina Karlobag je pred leti pričela graditi sprehajališče oziroma pešpot od Ribarice vse do Karlobaga. Pešpot je posvečena tamkajšnjem ribištvu in pomorstvu.

Nekaj kilometrska ruta tik ob morju je urejena s solarno razsvetljavo in tablami o ribiški in pomorski tradiciji tega kraja. Prekrasno stezo krasijo tako imenovani (suhozidi) kamniti zidovi in lepo postavljene kamnite klopi, na katerih lahko uživaš v pogledu na zahod sonca.

Pot sva začela iz peščenega parkirišča v Ribarici, kjer sva parkirala svojega jeklenega konjička. Po nekaj metrih sva že na stezi, ki se skoraj stika z morjem. Po široki lepo urejeni stezi, polni borovcev in avtohtonih rastlin, pot v lepem sončnem vremenu nadaljujeva proti Karlobagu. Kmalu prispeva do lepo urejenega platoja, kjer je postavljena velika kamnita tabla na kateri je vklesana legenda vetrov. Vmes med potjo so na vsake toliko časa postavljene informativne table, ki za enkrat še niso opremljene z besedili o tukajšnjih tradicijah in znamenitostih.

Ob morju do Karlobaga (foto: osebni arhiv)

Ne moreva se upreti kamnitim klopem, ki na soncu kar vabijo, da se vsedeš, zato izbereva eno. Prijeten topel sonce in rahel veter nama misli in spomine ponese daleč nazaj. Vonj po borovcih in zvok valov morja šepetajo “zapri oči in počivaj”.

Predrami me glas boljše polovice in pot nadaljujeva proti zalivu, kjer je lepo urejeno kopališče z lokali, ki so v tem letnem času seveda zaprti. Lepo urejeno kopališče s skakalnicami v skalah, poleti nudijo mladim vesele morske užitke.

Še ena mala uvala in že prideva do urbanega dela na začetku Karlobaga, kjer so hiše oziroma počitniške kapacitete tik ob morju. Urejene betonske plaže in čisto morje kar kliče po rezervaciji poletnega dopusta.

Kmalu prispeva v sam center Karlobaga, kjer srečava najinega znanca domačina in ribiča s katerim ob prijetnem pogovoru in osvežilni pijači na prijetnem soncu posedimo kar nekaj časa.

Napolnjeni z energijo, ki nam jo je dalo druženje in sonce se poslovimo in midva kreneva nazaj po isti poti do Ribarice. Res lepo preživet dan.

 

Zadnji članki

Ne spreglejte