torek, 23 julija, 2024

Na cesti: Pohod okrog Cerkniškega jezera

Kljub temu, da sva prehodila več deset kilometrov, je bil pohod čudovit, lahkoten, poln prelepih razgledov na Cerkniško jezero in zanimivih informacij o njem. Doživetje, ki ga zelo priporočava.

Ga ni Slovenca, ki ne bi vedel za Cerkniško jezero in njegovo posebnost. Je eno največjih presihajočih jezer v Evropi.  Nahaja se na kraškem polju, ujet med Javorniki na eni ter Bloško planoto in Slivnico na drugi strani. V suhem delu leta jezero ponikne in izgine, zato je tu v enem letu mogoče na istem kraju enkrat veslati in ribariti in drugič se sprehajati in kositi travo.

pza pri stani avtodom
PZA pri Stani (foto: I. L.)

Odločiva se, da za raziskovanje Cerkniškega jezera izbereva izhodiščno točko postajališče za avtodome Pri Stani. Postajališče je urejeno v vasi Žerovnica v bližini Cerkniškega jezera, ki je sedem kilometrov oddaljeno od kraja Cerknica.

PZA Pri Stani deluje v sklopu znane gostilne in picerije in ima šest lepo urejenih parkirnih mest za avtodome. Poskrbljeno je za popolno oskrbo avtodoma z brezplačno možnostjo izpraznitve fekalij in odpadne vode. Ima še plačljivo možnost oskrbe s pitno vodo in elektriko. Na voljo pa so tudi čisti WC-ji. Prav tako je na postajališču dovoljeno parkirati tudi počitniške prikolice.

Številne zanimivosti

PZA Pri Stani je odlično izhodišče za ogled Cerkniškega jezera tako za pohodnike kot tudi za kolesarje. Za prekrasen pogled na celotno Cerkniško jezero in okolico lahko izberete zanimivo pohodniška pot, ki pelje iz bližnjega kraja Grahovo na 1114 m visoko Slivnico.

Samo nekaj kilometrov stran od PZA Pri Stani je Križna jama, kjer obiskovalci lahko vidijo kraški svet z druge perspektive. Zanimivost je, da Križna jama nima razsvetljave, zato vsak obiskovalec dobi svetilko, kar je posebno doživetje.

Prav tako je od tu mogoč obisk Gradu Snežnik in bližnjega Bloškega jezera, kjer se je mogoče poleti tudi kopati.

V gostilni Pri Stani, kjer je sklopu tudi PZA Pri Stani,  lahko uživate v dobri lokalni kulinariki, za tiste, ki pač nimajo avtodoma pa nudijo tudi najem sob ali apartmajev. Res izredno izhodišče za raziskovanje Cerkniškega jezera z vso pripadajočo okolico, ki vas ne razočara.

Pot okrog Cerkniškega jezera

Ker je bilo vreme kot nalašč za pohodništvo, sva se s Šefico odločila kar za najdaljšo pot okoli celotnega Cerkniškega jezera, ki meri dobrih 30 km. Seveda je na izbiro še polno drugih zanimivih in krajših variant, v kolikor vam čas in zmožnosti ne dopuščajo takega izziva. Celotno to pot je mogoče tudi prekolesariti, kar sva se prepričala kar na lastne oči, saj sva med pohodom srečavala številne nasmejane in zadovoljne obraze kolesarjev.

Pohod okrog Cerkniškega jezera
Pohod okrog Cerkniškega jezera (foto: I. L.)

Pot sva tako malo po deveti uri zjutraj začela iz kraja Žerovnica oziroma iz PZA Pri Stani v smeri Gorenjega Jezera.

Po lepi magistralni cesti, kjer srečuješ večinoma kolesarje, prispeva do starega mlina v vasi Goričice nekaj pred krajem Gorenje Jezero. Cesta poteka neprestano bolj ali manj ob jezeru, seveda pa je odvisno, koliko je jezero tisti čas polno.

Ob uživanju v čudoviti naravi prispeva do info točke, kjer so podrobno predstavljene bližnje znamenitosti. Ogledava si predstavljene tamkajšnje ptice, ki tako ali drugače prebivajo na Cerkniškem jezeru.

Od tam se odpraviva na ogled pravljične poti izvirov, ki naju popelje do izvirov voda, ki polnijo to čudežno Cerkniško jezero. Vredno ogleda, se oba strinjava in nadaljujeva pot preko mosta, ki preseka del jezera, naprej skozi vas Laze in dalje v smeri edinstvene vasi Otok. Vas je dobesedno na otoku, okoli nje pa le voda Cerkniškega jezera. Kot bi prišla na kak otok na Jadranu je bil najin prvi vtis. Oblačno vreme je nama prihranilo nepotrebno vročino in pretirano potrebo po tekočini.

Pohod je odlična antistres terapija

Po jezeru so ponosno in mirno drseli labodi, ki jih je spremljala bučna jata rac. Vse do vasi Dolenje jezero, naju spremljajo table z zanimivimi informacijami o posameznih delih poti, rastlinah in živalih, ki jih lahko vidite med sprehodom vse do Centra za obiskovalce Cerkniškega jezera v vasi Dolenje Jezero.

V tem centru nudijo slikovito predstavitev zgodbe o Cerkniškem jezeru, ki je zgodba o večnem plesu suhega in mokrega, je zgodba o krajini, ki jo je izoblikovala kosa in je zgodba o življenju med preveč in premalo vode, kot pravijo tukajšnji staroselci.

Ker imava pred sabo še skoraj pol poti, sva podroben obisk tega res lepega centra preložila na naslednji dan in pot nadaljevala skozi Cerknico dalje skozi Martinjak v katerem si ogledava še cerkev sv. Vida, ki je bila zgrajena po načrtu arhitektov Jožeta Plečnika in Janeza Valentinčiča vse do vasi Grahovo.

Saj je le še dober kilometer do najinega vana se tolaživa. Po vseh nabranih kilometrih sva pošteno utrujena in glej ga zlodeja, na koncu naju ujame še zajetna ploha, ki pa nama ne uniči dobrega razpoloženja in lepih vtisov.

“Ja, neverjeten pohod,” sva po prijetni prhi in ob kozarčku rdečega, v najinem toplem vanu zaključila spomine tistega dne.

Zadnji članki

Ne spreglejte