torek, 23 julija, 2024

Na cesti: Obisk Narodnega parka Krka

Narodni park Krka spada med čudovite naravne znamenitosti, za katere si morate vzeti čas in si jih ogledati. Iz Narodnega parka Krka se boste vračali navdušeni, to vam zagotavljam.

Narodni park Krka je eden od mnogih narodnih parkov na Hrvaškem. Območje je veliko več kot 100 kvadratnih kilometrov in obsega porečje okrog spodnjega dela reke Krke in reke Čikole.

narodni park krka
Izlet do Narodnega parka krka (foto: I. L.)

Za mnoge nepoznana destinacija, ki pa jo morate obiskati. Reka Krka, ki je dolga 75 kilometrov izvira blizu mesta Knin in se kasneje razširi v Prokljansko jezero. Preden pa se izlije v morje ustvari prelepe slapove, ki so postali ena najbolj obiskanih turističnih destinacij na Hrvaškem.

Iz najine baze pri Karlobagu, kjer kot po navadi v tamkajšnji pekariji kupiva sirovi burek, Bosanci bi se nad tem poimenovanju opravičeno razjezili, zato bom napisal, da sva kupila sirnico. Nato se odpraviva na pot po magistrali proti Zadru, kjer vmes na lepem kotičku ob morju pojeva sirnico in šele nato pot nadaljujeva naprej proti Zadru, Škabrnji skozi mesto Benkovac in čez most v mesto Skradin in nato nekaj minut do Narodnega parka Krka.

Prijetna vožnja skozi lepo pokrajino napoveduje še en krasen popotniški dan. Prispeva na veliko in urejeno peščeno parkirišče pred vhodom v Narodni park Krka, kjer se na vhodu pozanimava o tej čudoviti destinaciji. Prijazno osebje naju pouči o številnih možnostih tukajšnjega obiska in glede na preostali čas, se odločiva najprej za vožnjo z ladjico do otoka Visovac, kjer si ogledava prečudovit otok s cerkvijo in samostanom.

Na otoku, katerega so menihi umetno povečali in dogradili, sva se načudila čudovitim vrtovom, parkom, lepi cerkvi s samostanom ter muzeju. Za popestritev so nam druščino delale njihove race, želve, pavi …

Na tako lepem kraju se res izplača kupiti tudi spominek,” pomislim, ko v tamkajšnji prodajalni, kjer očitno ne manjka dobrih idej za suvenirje, izbiram enega za naju. Po dobrih 30 minutah se z barkico vrnemo nazaj na izhodiščno točko, ki je kake štiri kilometre prijetnega drsenja po vodni gladini oddaljena od otoka.

Po poteh Krke

Seveda je preostalo še povsem dovolj časa za ogled in pohod okoli oziroma skozi čudovite slapove Krke, ki so trenutno res turistični hit Hrvaške. Čudovita nedotaknjena narava, kjer kar mrgoli različnih vodnih in obvodnih živali. Nedvomno izstopajo razne ptice, kačji pastirji, ribe, glasne žabe vseh barv…

Za ogled tega biserja narave poskrbijo skrbno urejene lesene poti, ki so kot nekakšni mostovi med slapi, jezeri in gozdički. Tukaj se človek komaj zave, koliko je že prehodil, ker je glava v tem čudežu narave povsem odsotna za spremljanje še kaj drugega. Šefica pred koncem pogleda na telefon in ugotovi, da sva prehodila že skoraj 10.000 korakov. Res nekaj posebnega in lepega je v tej čudoviti igri narave z vodo, rastlinjem in živalmi.

Vsekakor Narodni park Krka omogoča za ogled še vrsto drugih znamenitosti kot recimo Roški slap, Manojlovački slapovi, Bilušića buk itd. Narodni park je tudi idealna izbira za tiste, ki radi kolesarite in ljubite pohodništvo.

Do slapov in nazaj ima Narodni park Krka organiziran tudi redni avtobusni prevoz vsakih 20 minut. Do slapov sva seveda še polna moči odšla peš, saj je do slapov le slab kilometer lepo urejene pohodne bližnjice. Za nazaj pa sva se hitro strinjala in sedla v klimatiziran avtobus, ki naju je v nekaj minutah pripeljal nazaj na vhod. Karta za vstop v park ni draga. Za odraslo osebo stane 20 evrov in je odlična naložba. Prav tako bo karta za obisk otoka Visovac, ki stane dodatnih 15 evrov po osebi zagotovila prav vsa pričakovanja.

Kamp Krka

Pošteno utrujena in lačna že iščeva PZA ali kamp čim bližje, da si pripraviva zasluženo malo bolj pozno kosilo in glej, že parkirava na parceli v bližnjem Kampu Krka. Ker Kamp Krka leži na območju Narodnega parka Krka, kjer sva uživala preko dneva, je bilo do njega le dobra dva kilometra.

Kamp ima odlično lokacijo, saj je njegova lociran med dvema vhodoma (Lozovac in Skradin) v Nacionalni park Krka. Kamp je urejen, senčen, s čistimi sanitarijami in z vsemi priključki.

Za tiste, ki nameravate na ogled slapov na Krki, kraja Skradin ali mogoče obiskati otok Visovac, je ta lokacija kot naročena.

Zadnji članki

Ne spreglejte