torek, 23 julija, 2024

Irma Dolinar: “Svoje potenciale in želje sem postavila na prvo mesto”

Petnajst let je minilo od dne, ko se je Irma Dolinar odločila, da začne stopati po svoji poti, si uresničiti svoje najgloblje želje in delati tisto, kar ji napolni dušo in srce.

“Že kot otrok sem oboževala rastline, posebej tiste, dišeče. Poskusila sem jih mečkati med prsti, da bi še bolj zaznala njihov vonj in iz njih iztisnila tisto dišečo vodico, pa mi nekako ni uspelo. Leta so minevala in zopet je nastopil moj čas. Svoje potenciale in želje sem postavila na prvo mesto. Naredila kar velik korak pri osebni rasti in se odpravila po najlepši poti, zame,” je za portal Top24Novice.si povedala Irma Dolinar, ki se danes ukvarja z izdelavo naravne kozmetike.

“Zasadila sem njivo dišečih zelišč (sivka, melisa, žajbelj, timijan, vrtnice), si kupila velik destilator in pričela s predelovanjem in izdelavo svoje kozmetične linije Sevilla,” je pojasnila Irma in poudarila: “Tisti, ki je to pot preizkusil, ve, kakšni so začetki. Veliko dvomov vase, strahu, kako bo šlo, ampak počasi je to začelo izginjati. Vedela sem, kaj si želim in to vem še danes pri vsaki svoji odločitvi. in zakaj vem? Ker iz teh zelišč, ki jih vzgojim, ne more biti drugačen izdelke, kot najboljši izpod mojih rok. Po petnajstih letih dela se je trud poplačal in danes imam veliko dela,” je povedala Irma.

Začela je preučevati zelišča

“Ko sem skozi vse to spoznavala tako zelišča kot eterična olja, sem videla, koliko vsega ne vemo. Koliko izkušenj je potrebnih pri destilaciji posameznega zelišča, o čemer nikjer ne piše. Kaj rastline vse vsebujejo, kako komunicirajo z nami, kdaj nam želijo dati najboljšo esenco in kaj je v njej… temu se ni moč upreti. In če dobiš najboljše iz rastline, lahko ustvariš tudi proizvod, ki je nadpovprečen. Esence rastlin na nas delujejo v veliki meri tudi na duhovnem nivoju, saj je tam velikokrat vzrok naših težav, npr. suha koža, dermatitis, srbečice, neprijeten vonj telesa, glivice, itd,” je povedala.

Izdelki Sevilla (foto: Irma Dolinar)

“Glede na to, kaj rastline vsebujejo in kaj nam lahko dajo, sem se odločila na ožji krog le-teh, ko sem planirala zasaditev. Osredotočila sem se predvsem na tiste, ki so okrog nas in ki nimajo težav z našim podnebjem. Lansko leto sem nasadila še eno njivo, kjer sem svoj krog zelišč malo razširila. Želim, da je v mojih izdelkih čim več mojih surovin,” je pojasnila.

Irma pravi, da samo izdelovanje olj in raznih izdelkov iz zelišč ni zahtevno. “Vsak se lahko tega nauči, je pa v največji meri odvisno, kakšne so sestavine  v izdelku in  kakšna je naša energija pri izdelovanju. To smo že dokazovali z raznimi meritvami in če delo opravljaš z ljubeznijo in radostjo, je največ, kar lahko v izdelek dodaš. Zato velikokrat pravijo, raje ne delaj, kot da delaš slabo,” je pojasnila.

Obiskuje energijska mesta

Svoj prosti čas, ki ga zaradi lastne vzgoje zelišč nima veliko, pa rada izkoristi za izlete.

“Ker obožujem naravo, jo nekako tudi zelo zaznavam. Občutim energije, občutim posebne kraje, ki na nas učinkujejo zelo dobro. Zato, če nisem na njivi ali pri izdelavi izdelkov, sem nekje na takem mestu. Pravijo jim energijska mesta. Tako zelo rada organiziram potovanje bo Bosanskih piramidah, kjer nam je tudi ustanovitelj in direktor fundacije g. dr. Semir Osmanagić vedno na voljo. Odhajamo v Srbijo na trostrano piramido Rtanj, letos drugič obiščemo tudi Makedonijo in megalitske kraje,” je naštela Irma.

“Seveda pa imamo tudi pri nas v Sloveniji ogromno energijskih mest, ki so zelo dobra za nas, tako da vsak nekaj najde za sebe. Večkrat obiščemo Krnski krog, Belin, reko Nadižo, Orionovo pot, ter še veliko drugih destinacij. Zanimivo pa je, da se vedno več ljudi zanima za taka potovanja. Pravijo, da je čas, da se začne odkrivat davna preteklost, delo naših prednikov, njihovega znanja. Mogoče smo na nek način za to dozoreli, mogoče pa nam narava želi kaj pokazati ali pomagati. Niti ni tako pomembno, pomembno pa je, da znate razbrati, kaj je za vas dobro, koristno in kaj je za vas samo informacija,” je zaključila.

 

Zadnji članki

Ne spreglejte