torek, 23 julija, 2024

Anina soba: Kje naj najdem voljo in energijo za življenje?

Kaj storiti, ko ni več volje do življenja, ko vse postane sivo in brez smisla. Kako naprej? Kje najti voljo in energijo?

Na portalu Top24Novice.si bralcem svetuje diplomantka psihosocialne pomoči in specializantka logoterapije Ana Rameša.

Vprašanje: Pozdravljeni, prosila bi vas za nasvet. Stara sem 51 let, zadnje čase opažam, da sem brez volje do življenja. Ne najdem več veselja. Vse mi je brezsmiselno. Dan se mi zdi enak dnevu, ničesar več se ne veselim. Negativne misli so vse pogostejše in postaja me strah, da bo odslej moje življenje takšno: sivo in monotono. Prosila bi vas za nasvet. Kako naj si pomagam? Kje naj najdem voljo in energijo za življenje? Bralka Tadeja.

Ljudje zmotno mislimo, da moramo biti v življenju vedno v stanju popolnega ravnovesja … (foto: freepik.com)

Odgovor:

Draga Tadeja,

Iz vašega opisa lahko razberem, da se je pri vas v tem obdobju življenja pojavila, kot temu recemo v logoterapiji, bivanjska praznota. Za to stanje so značilni občutki, ki jih opisujete: občutek nesmisla, brezvoljnost, negativne misli. V današnjem času preobilja in sproščenosti se pojavlja čedalje več bivanjske praznote, ki pomeni zavrtost na področju volje do smisla.

Če je volja do smisla osnovna človekova motivacija na duhovnem področju, se njeno pomanjkanje kaže kot dolgčas, občutek praznine, duhovna otopelost, naveličanost, nemotiviranost, brezciljnost in nezanimanje. Kot rečeno, je delno pogojena s sodobnimi družbenimi dejavniki, kot so premožnost oz. obilje in s tem brezdelnost, pomanjkanje odgovornosti ter izginjanje kulturnih vrednot.

Ljudje zmotno mislimo, da moramo biti v življenju vedno v stanju popolnega ravnovesja, vendar temu še zdaleč ni tako. Idealno je, če se v našem življenju prepletajo tako obdobja stresa kot tudi zdravega dolgčasa  saj nas to ohranja žive in ustvarjalne. Izmenjavanje obdobij brezdelja oz. dolgočasja s produktivnimi in delovnimi obdobji se v logoterapiji imenuje noodinamični napetostni lok. Logoterapija je razvila načela o tem, kako je mogoče zakoličiti dobro dozirano mejo dejavnosti in zavzetosti, vendar tudi utrjevanje in ohranitev zdrave uravnovešenosti – za stres, usmerjen v prihodnost in smiselno izravnavo s sprostitvijo, povezano s preteklostjo.

To dvoje uvršča našo dejavnost kot tudi notranje doživljanje v nepogrešljivo povezavo doseženih in postavljenih ciljev, med katerimi se giblje naše življenje v vsakem trenutku.

Gre za zdravo noodinamiko med brezdeljem in stresom, za uravnoteženo izpolnitev smisla znotraj obeh polov dejavnosti.

Kakšna je trenutna situacija v vašem zivljenju? Imate morda kak izziv, cilj, kakšne interese, ki vas poživljajo? Kako je službi, družini?

Ko ljudje najdemo nek cilj oziroma smiselno nalogo, ki se ji predamo,  pogosto “pozabimo nase” in naše negativne misli pogosto izginejo oz. se zmanjšajo. Premislite kaj bi v vaše življenje prineslo ta smisel. Morda skrb za bližnjega ali domačega ljubljenčka? Nov hobi? Prostovoljstvo? Izobraževanje? Možnosti je nešteto, izberimo jih v skladu z našimi vrednotami, tako bo naloga za nas smiselna in pomenljiva.

Seveda ne želim posploševati saj ne vem dovolj o vaši situaciji. V primeru, da imate občutek, da si ne boste znali sami pomagati, vsekakor predlagam, da se obrnete na psihoterapevta.

Obkroža naj vas tisto, kar vas veseli … (foto: freepik.com)

Več o bivanjski praznoti si lahko preberete tudi na mojem blogu: https://aninasoba.si/blog/clanki/kaj-je-to-eksistencialni-vakuum-v-logoterapiji/

Prijazen pozdrav, Ana Rameša, specializantka psihoterapije – logoterapije

https://aninasoba.si/

https://www.facebook.com/aninasoba

Imate tudi vi vprašanje za strokovnjakinjo Ano Rameša? Pošljite nam ga na elektronski naslov [email protected] in odgovorila vam bo v najkrajšem možnem času.

Zadnji članki

Ne spreglejte