četrtek, 25 julija, 2024

Anina soba: Kako odpustiti in najti notranji mir?

Kako nekomu odpustiti in najti notranji mir? Kako sprejeti preteklost in se zazreti v prihodnost?

Vprašanje bralca:

V bližnji preteklosti sem poslovno sodeloval z nekom, s katerim sva vzajemno potrebovala drug drugega, da je posel odlično stekel. Že med poslom je bilo z njegove strani kup nepravilnosti, bil je tudi neodziven. Sam sem se trudil po najboljših močeh in veliko vlagal v ta skupni projekt. Lahko rečem, da sem mu posvetil 24 ur, vse dni na teden. Ko sva začela dobro služiti, pa je čez čas ta poslovni partner poniknil, nato pa dejal, da se je nekaj zakompliciralo in svojega dela ne more izpolniti. Zaradi tega je posel za nekaj časa tudi ugasnil, sam sem odnehal in se posvetil drugim stvarem. Sedaj pa sem ugotovil, da je ta poslovni partner tudi s pomočjo mojega preteklega dela in truda ponovno zagnal ta posel. Mene je dobesedno odrezal. To bom seveda reševal po ustrezni zakonski poti, me pa zanima, mi lahko svetujete, kako odpustiti? Takšne krivice me namreč zelo bolijo. Boli me, da se nekateri ljudje norčujejo iz drugih, so brezsrčni in ne pomislijo, kakšne posledice lahko njihova dejanja prinesejo. Prosim vas torej za nasvet: Kako odpustiti temu človeku in gledati v prihodnost, ne v preteklost? To potrebujem, da bom spet našel notranji mir.

stisk roke
Kako odpustiti? (foto: pexels.com)

Odgovor:

Razumem vašo bolečino in frustracijo ob nekorektnem ravnanju poslovnega partnerja in izkoriščanju vašega dela in zaupanja. Povsem normalno je, da čutite jezo, žalost in razočaranje. Pomembno je, da si dovolite čutiti ta čustva in jih ne potiskate proč.

Odpuščanje ni enostaven proces, vendar je ključen za vaše notranje mir in celjenje. Ne gre za odobravanje dejanj vašega poslovnega partnerja, ampak za to, da se osvobodite negativnih čustev, ki vas, glede njega in njegovih postopkov, bremenijo.

Kot že zapisano – dovolite si čutiti in  ne potiskajte čustev proč. Dovolite si žalovanje za izgubo in jezo ob nepravičnosti. Pomembno je, da se soočite s svojimi čustvi z namenom, da jih lahko predelate.

Naslednja stvar, ki se mi zdi zelo pomembna je, da sprejmete situacijo – sprejmite, da se je zgodilo to, kar se je zgodilo, in da tega ne morete spremeniti. Osredotočite se na to, kar lahko nadzorujete, torej na svoja čustva in odzive. Preteklosti žal ne moremo popravljati in prej kot se sprijaznimo s tem, prej bomo svobodni. Kot je rekel slavni psihiater in psihoterapevt Yalom: “Nujno se je odreči želji po boljši preteklosti, če želimo imeti srečno prihodnost” –  odmik od želje po boljši preteklosti je pomemben korak k sreči !  Mnogi ljudje sanjarijo o tem, da bi lahko spremenili pretekle odločitve, izbrisali boleče izkušnje ali preprečili tragične dogodke. Te misli so lahko izčrpavajoče in nas ovirajo pri tem, da bi živeli v sedanjosti in se osredotočili na prihodnost. To ne pomeni, da moramo pozabiti ali odobravati vse, kar se je zgodilo, ampak pomeni le, da se sprijaznimo s tem in nehamo dovoliti, da bi nas preteklost obvladovala

Odpuščanje ni nujno enkraten dogodek, ampak proces. Pomembno je, da se odločite za odpuščanje in se zavedate, da si s tem delate dobro sebi in ne vašemu nekdanjemu poslovnemu partnerju. Odpuščanje vam bo pomagalo spustiti zamero in jezo ter vam omogočilo, da greste naprej s svojim življenjem. Odpuščanje ni nujno enostavno, vendar je nujno za naše čustveno zdravje. Ko nekomu odpustimo, ne odobravamo njegovih dejanj, ampak se osvobodimo negativnih čustev, ki nas bremenijo. Odpuščanje nam omogoča, da se sprijaznimo s preteklostjo in gremo naprej s svojim življenjem.

Če se sami spopadate s tem procesom, poiščite pomoč psihoterapevta. Strokovnjak vam lahko nudi podporo in usmeritve pri odpuščanju in predelavi čustev.

Pomembno je, da se spomnite, da ste močni in sposobni premagati to težavo. Odpuščanje je pot do celjenja in notranjega miru. Ne bojte se poiskati pomoči in si vzeti čas zase, da se pozdravite. Lahko ga torej razumemo kot aktivno in prostovoljno dejanje, ki ga posameznik izvede, da bi se osvobodil negativnih čustev, kot so zamera, jeza in grenkoba, ki jih je povzročila nepravičnost ali boleča izkušnja, prav tako kot se je to primerilo vam.

Poleg teh korakov vam svetujem, da se osredotočite na pozitivne vidike svojega življenja. Spomnite se svojih dosežkov in uspehov, bodite hvaležni za tisto, kar imate, in se obkrožite s pozitivnimi ljudmi, ki vas podpirajo. Hvaležnost ima veliko zdravilno moč!

Verjamem v vas in vašo moč, da premagate to težavo in najdete notranji mir.

Ana Rameša

Specializantka psihoterapije logoterapije

https://www.facebook.com/aninasoba/about

https://aninasoba.si/

Zadnji članki

Ne spreglejte