Ste tudi vi že opazili rdečo piko v rumenjaku? Pa veste, kaj je to in ali je takšno jajce sploh užitno?
Tako v rumenjaku, kot tudi v beljaku jajca lahko včasih opazite rdečo piko ali rdeč zmazek, tekočino.
Pa veste, kaj to je?
Kot piše portal The Kitchn, naj bi šlo za krvni madež, ki nastane, kadar kokoši nesnici poči kapilara v jajčniku.
»Ali se to zgodi, je odvisno od starosti kokoši, vrste hrane, ki jo uživa itd., vendar to ne pomeni, da jajce ni primerno za uživanje. To je pravzaprav normalen pojav in jajce je varno za uporabo,« piše omenjeni portal.
Spet drugi primer pa navaja rdečo tekočino v beljaku. Kot pišejo, se ta lahko pojavi tudi zaradi dveh razlogov, to sta: zaradi parazitske bakterije, ki živi v debelem črevesu kokoši nesnice in povzroča vnetje jajcevodov, ali pa zato, ker so kokoši hranjene s prepovedano hrano.
Če se rdeč madež pojavi zaradi teh dveh razlogov, pa strokovnjaki odsvetujejo uživanje takšnih jajc, še pišejo.