Žajbelj je trajno aromatično zelišče s sivozelenimi žametnimi listi, ki je zelo znano po svoji kulinarični kot medicinski uporabi. Žajbelj lahko gojimo na domačem vrtu in ga posušimo kot čaj ali začimbo.
Žajbelj je zelo koristen pri vnetnih boleznih, saj vsebuje spojine s protivnetnimi lastnostmi. Bogat je tudi z antioksidanti, ki podpirajo splošno zdravje. Žajbelj spodbuja apetit, ima pa tudi pozitivne vplive na prebavo – lajša napihnjenost, krče in prebavne motnje.
Čaj iz žajblja je tudi zelo učinkovit pri zdravljenju zobnih težav ali okužb grla, saj ima naravne antibakterijske lastnosti.
Ali nam žajbelj lahko izboljša spomin?
Ja, raziskave kažejo, da žajbelj lahko izboljša spomin in kognitivne funkcije, zato je lahko v pomoč pri Alzheimerjevi bolezni.
Žajbljev čaj učinkovito blaži simptome menopavze. Estrogeni učinki žajblja lajšajo vročinske oblive z močnim potenjem.