sreda, 24 julija, 2024

4 glavni vzroki, zaradi katerih je hujšanje neuspešno

Se trudite shujšati, pa vam ne gre? Preverite, kaj počnete narobe, da se odvečni kilogrami ne topijo …

Včasih se zgodi, da se dieta ne obnese tako kot bi se morala. Strogo se držite začrtane diete in redno trenirate, a številka ne tehtnici se nikakor noče premakniti. Zaradi tega ste slabe volje, zmanjkalo vam je idej, kaj še storiti, da bi bilo hujšanje uspešno.

Vzroki za to, da se odvečni kilogrami ne topijo, so različni. Pogosto gre lahko za hormonsko neravnovesje. Če je povišan stresni hormon, kortizol, je hujšanje manj uspešno.

Če je dieta neuspešna, se lahko vzrok skriva drugje … (foto: freepik.com)

Odvisno je tudi od tega, koliko ste stari. Mlajši ljudje veliko lažje shujšajo, saj imajo hitrejši presnovni sistem, boljši metabolizem.

Raziskave so pokazale, da mlajši ljudje ob redni vadbi in pravilni prehrani v določenem času lahko izgubijo do 20 odstotkov telesne teže. Medtem ko starejši ljudje, ženske v menopavzi, v enakem času in ob enaki vadbi ter pravilni prehrani, izgubijo le pet do sedem odstotkov telesne teže.

Kateri so najpogostejši vzroki, zaradi katerih je hujšanje oteženo?

Spanec je nujen za uspešno hujšanje. (foto: freepik.com)

Premalo spanja

Spanec ima velik vpliv na zdravje, na telesno težo, na presnovo.

Če ne spite dovolj, se poviša raven hormona grelina, to je hormon, ki povzroča občutek lakote. Istočasno pa se zmanjša raven hormona leptina, to je hormon, ki povzroča občutek sitosti.

Redno spanje pa ne pripomore le k izgubi odvečne teže, zmanjšuje tudi tveganje za nastanek sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja, preprečuje razvoj depresije in izgorelosti.

Strokovnjaki pravijo, da je priporočljivo spati osem ur v kosu, najboljši čas za odhod v posteljo je okrog 22. ure, najboljši čas za jutranje bujenje pa je okrog šeste ure zjutraj.

Napačna prehrana

Z zmanjšanim vnosom števila kalorij, ki jih telo dnevno porabi, lahko izgubite le določen odstotek telesne teže, nato pa se tehtnica na določeni meji ustavi.

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da se je potrebno osredotočiti na kakovostne kalorije, ne le temu, koliko jih boste vnesli.

Ko boste osvojili jedilnik z obroki, ki vsebujejo kakovostne kalorije in jedli hrano, ki vas bo nasitila, ne bo pa povzročila nalaganje maščob, boste hitreje izgubili odvečne kilograme.

Poskusite z več zelenjave, sadja (citrusi, kivi, jabolka, ananas), z zdravimi maščobami (oljčno olje, avokado), beljakovinami (pusto meso, jajca, pusta skuta), vlakninami in majhnim vnosom ogljikovih hidratov. Posegate lahko tudi po izdelkih, ki ne vsebujejo glutena. Ti so odlična pomoč pri hujšanju.

Da bo dieta uspešna, pijte zadostno količino vode. (foto: freepik.com)

Premalo tekočine

Strokovnjaki ves čas opozarjajo, kako pomembno je zadostno pitje vode. Če boste dovolj pili, se vam bo pospešila tudi presnova, polepšal videz kože, pospešil se bo metabolizem in hujšanje bo lažje.

Pijte dva do dva litra in pol vode dnevno.

Preveč alkohola

Če občasno popijete kakšno alkoholno pijačo, ni nič narobe. Kozarček vina pri kosilu celo pospešuje presnovo maščob in tako pomaga pri hujšanju.

Prekomerno pitje alkohola pa ima nasprotni učinek. Alkohol pustoši telo mineralov in vitaminov, pojavijo se krči v mišicah, posledično se upočasni delovanje jeter, ki so odgovorne za presnovo sladkorja.

Zadnji članki

Ne spreglejte