petek, 20 septembra, 2024

Ne počnite tega: Privede lahko do prekomernega izpadanja las

Na družbenih omrežjih se je pojavil trend, ki pa lasem ne prinaša nobene koristi. Strokovnjaki svetujejo, da ga ne upoštevate.

Nov trend, ki se je pojavil na družbenem omrežju TikTok svetuje, da naj bi lase umivali zelo redko. Po njihovo naj bi razni šamponi škodovali lasem in jih uničevali.

Kot poroča Mirror, se trenda nekateri striktno držijo in las ne umijejo tudi po več tednov ali celo mesec dni.

Redno si umivajte lase. (foto: pexels.com)

A, s tem lasem zelo škodujejo, svarijo strokovnjaki.

Nepravilno in nezadostno umivanje las lahko privede do seboroičnega dermatitisa – zelo neprijetne vrste prhljaja, ki lahko povzroči rdeče in srbeče lasišče, mastne, rumene luske in sčasoma izpadanje las.

Nega las je pomembna

Strokovnjakinja Kate Holden je za omenjeni portal pojasnila: “Šamponiranje las je ključnega pomena za ohranjanje čistih las in lasišča. Odstrani odvečno maščobo, prhljaj, umazanijo in ostanke izdelkov za nego las, ki lahko razdražijo lasišče in povzročijo, da so lasje pusti, suhi in brez sijaja.”

Strokovnjakinja pravi, da lahko agresivni šamponi poškodujejo lase na način, da se ti hitreje lomijo, zato je pomembno, kakšen šampon izberete za nego svojih las. Pomembno je tudi, kako lase negujete. Priporočljive so maske za lase, balzami.

Nikakor pa ne svetuje trenda s TikToka, ki odsvetuje umivanje las, saj lahko s tem povzročite seboroični dermatitis – zelo neprijetno vrsto prhljaja, ki lahko povzroči rdeče in srbeče lasišče, mastne, rumene kosmiče in na koncu prekomerno izpadanje las.

Le s pravilno nego boste imeli lepe lase. (foto: pexels.com)

“Prhljaj in seboroični dermatitis v glavnem povzročajo glivice, ki živijo na lasišču, se hranijo z olji in proizvajajo kislino, imenovano oleinska kislina. Približno 50 odstotkov odraslih je občutljivih na oleinsko kislino, tako da ko glivice proizvajajo to kislino, se vaše lasišče odzove tako, da postane razdraženo, srbeče in proizvede več kožnih celic, da se poskušajo zaščititi,” je pojasnila strokovnjakinja Holdnova za omenjeni portal.

Svetuje umivanje las vsaj enkrat tedensko, pri tem pa pazljivo izbiro šampona in ostalih izdelkov za nego las ter lasišča.

Zadnji članki

Ne spreglejte