sobota, 5 oktobra, 2024

Špela Gornik: “Časi, ko je vladala normalnost prihajajo pod vprašaj”

Zakaj je danes toliko samskih oseb pojasnjuje strokovnjakinja Špela Gornik. Svetuje, kaj naj storijo vsi tisti, ki si želijo partnerja …

Zakaj je danes toliko samskih oseb, smo vprašali strokovnjakinjo Špelo Gornik, ki sodeluje v eksperimentu Poroka na prvi pogled.

Vera, ki dandanes prevladuje med nami je individualizem. Pred stotimi leti ni bilo takšnega obilja, zato je bilo preživetje ljudi odvisno od sodelovanja znotraj osnovne celice družine. Posledično, so bile vloge jasno definirane,” je za Top24Novice pojasnila Gornikova.

Strokovnjakinja Špela Gornik (foto: Planet TV)

“Dandanes je situacija popolnoma drugačna. Nov družinski krog postajajo somišljeniki v priljubljenih aplikacijah na telefonu. Naši generaciji je potrošništvo položeno v zibko in to meče senco v naše partnerske odnose. Vse se mora zgoditi sedaj in takoj. Neučakanost je nadomestila hrepenenje. Moški so postali digitalni Don Juani, katerim sanjske ženske izpolnijo vse fantazije za nekaj klikov. Edini vnos, ki je potreben za tovrstno zvezo so podatki na kreditni kartici,” je dejala.

“Na drugi strani pa so ženske zamenjale svobodo z nebrzdanostjo, saj družba slavi najbolj ekcesne posameznike. Sloviti zdravnik Gabor Maté je napisal knjigo Mit normalnosti, ki govori o razsežnost in posledicah navezovalnih travm. Časi, ko je vladala normalnost prihajajo pod vprašaj. Mnogi jo zamenjujejo z uporništvom, ki se odraža tudi v zmenkarjenju. Včasih je bil to ritual spoznavanja soljudi, danes pa se je to zbanaliziralo na raven trivialne prostočasne dejavnosti,” meni Gornikova.

Kako danes spoznati partnerja?

“Tistim, ki želijo spoznati partnerja svetujem, da vsak trenutek življenja namenijo tudi spoznavanju sebe, svoje srčike. Svetujem jim tudi terapevtsko podporo, kjer bodo dobili vpogled v primarne vzorce in navezovalne rane. Ljubezen je kot materni jezik, naučimo se ga z asimilacijo tistega, kar smo doživljali v primarnih družinah in okolju iz katerega izhajamo. Ni nujno, da je to kar smo se naučili zdravo. Zdrav odnos je odnos, ki je zaveden in zavesten,” svetuje Gornikova.

Terapevtka Špela Gornik (foto: Planet TV)

“Ženskam svetujem predvsem, naj ne hitijo v spolne odnose. Ne podlegajte zunanjim pritiskom in si vzamete čas, da moškega dejansko spoznavate in izveste, s kom imate opravka. Verjemite mi, če bi si vsaj 50% žensk to dovolilo, bi bili odnosi postavljeni na popolnoma drugačne temelje, ki bi temeljili na dejanskem in ne le navideznem spoštovanju in medosebni rasti,” poudarja Gornikova.

Zadnji članki

Ne spreglejte