nedelja, 6 oktobra, 2024

Anina soba: Le s težavo zapustim dom in grem v družbo. Kaj storiti?

Mnogo ljudi se srečuje s težavo, da zelo težko zapustijo varno zavetje svojega doma in gredo v družbo. Kaj pomaga?

Na portalu Top24Novice.si bralcem svetuje diplomantka psihosocialne pomoči in specializantka logoterapije Ana Rameša.

Vprašanje: Pozdravljeni, obračam se na vas, ker me zanima razlaga besede introvertiran. Sama imam težave s tem, da zapustim dom in grem v družbo. Imam kar nekaj prijateljev, ki me veliko vabijo, naj se jim pridružim, ampak jaz se v družbi ne počutim najbolje. Ali to pomeni, da sem introvertirana in kako naj to spremenim. Najraje sem sama. Je s tem kaj narobe? Hvala za vaš nasvet. Bralka

Raje sem sama kot v družbi. (foto: freepik.com)

Odgovor:

Pozdravljeni, berem, da imate nekaj težav na področju družabnega življenja in odhoda v službo ter, da vas zanima ali ste morda introvertirani.

Ni nujno. Ločiti moramo namreč med introvertiranostjo in socialno anksioznostjo.

Introvert je oseba, ki običajno čas raje preživlja v miru, sama oziroma v manjših skupinah ljudi, ki jih dobro pozna in se v njihovi družbi počuti prijetno in sproščeno. Običajno se boljše počutijo ob manjši količini družbenih interakcij. Nasprotno z ekstroverti, običajno ne uživajo v družbenih situacijah in ne iščejo energije v interakciji z drugimi ljudmi.

Po drugi strani pa se ljudje, ki trpijo za socialno anksioznostjo bojijo oditi kamorkoli kjer lahko naletijo na veliko ljudi. Živčne jih dela domneva, da jih ti ljudje ocenjujejo in čakajo, da bodo naredili kaj neprimernega. Sebe ocenjujejo kot nesamozavestne, bojijo se, da niso prijetnega videza. Osnovno čustvo s katerim se srečujejo je močan in vseobsegajoč sram.

Introvertiranost je torej  osebnostna poteza, z socialno anksioznostjo  pa se lahko spopadajo tudi ljudje, ki si zelo želijo stikov z drugimi, vendar so zanje preveč ogrožajoči.

Ne vem sicer natančno ali vam je odhod v službo in na družabne dogodke samo zoprn in odveč, ker bi bili raje doma v miru ali pa vam morda povzroča močne občutke strahu in sramu. Če velja slednje, domnevam, da gre pri vas za blago ali zmerno socialno anksioznost. Osnovno zdravljenje anksioznih motenj je psihoterapija, ki se je izkazala za uspešnejšo od zdravil.

Prijazen pozdrav, Ana Rameša, specializantka psihoterapije – logoterapije

Osnovno zdravljenje anksioznih motenj je psihoterapija, ki se je izkazala za uspešnejšo od zdravil. (foto: freepik.com)

https://aninasoba.si/

https://www.facebook.com/aninasoba

Imate tudi vi vprašanje za strokovnjakinjo Ano Rameša? Pošljite nam ga na elektronski naslov [email protected] in odgovorila vam bo v najkrajšem možnem času.

 

Zadnji članki

Ne spreglejte