sobota, 5 oktobra, 2024

Okusno in z malo truda: Golaž iz stročjega fižola

Če prisegate na vegetarijansko ali vegansko prehrano, vas bo recept za golaž iz stročjega fižola navdušil. Ideja pa bo všeč tudi mesojedcem.

“Popolnoma enostavno in hitro lahko pripravite okusen golaž iz stročjega fižola,” pravi bralka portala Top24Novice.si, ki nam je poslala recept in fotografije.

Okusen zelenjavni golaž. (foto: osebni arhiv bralke)

Pojasnila je, da tak golaž pripravlja že vrsto let, vse odkar so dobili ‘ta mlado’, ki je veganka.

“Priznam, ni bilo lahko kuhati zanjo, saj smo vsi v družini mesojedci. Takrat sem se jezila na sina, zakaj je pripeljal ravno njo, danes pa sem ji hvaležna, ker nam je pokazala drugačen način kuhanja, ki pa ga imamo vsi radi. Zakaj ne bi tudi mi, ki jemo meso, včasih posegli po drugačnih jedeh?”

Johanca nam je zaupala recept: “Kadar nimam domačega stročjega fižola in ko mi zmanjka še tistega, ki ga dam v skrinjo, kupim vrečko zamrznjenega.”

Poleg stročjega fižola, narezanega na približno dva do tri centimetre dolžine, boste potrebovali še tri do štiri čebule, eno vrečko pripravka za golaž, dva decilitra paradižnikove mezge, sol in poper, list lovora, nekaj vode.

Čebulo sesekljajte in popražite na olju, ko zarumeni, dodajte stročji fižol, nato zalijte z nekaj vode.

Dodajte vrečko pripravka za golaž, paradižnikovo mezgo, sol in poper, lovor in zalijte toliko, da bo golaž še vedno dovolj gost.

Golaž (foto: osebni arhiv bralke)

Kuhajte na zmernem ognju vsaj pol ure, da se jed dobro skuha in da se okusi povežejo.

Mi poleg jemo kruhov narastek, kruhove cmoke ali pa kar testenine,” je povedala bralka Johanca in dodala, da se nad jedjo niti njen mož, ki je velik ljubitelj mesa, ne pritožuje.

Če bi tudi vi radi delili z nami recept, nam ga lahko skupaj s fotografijami pošljete na naš elektronski naslov: [email protected]

 

Zadnji članki

Ne spreglejte