ponedeljek, 7 oktobra, 2024

Hajdi Korošec Jazbinšek: “Odstranili so mi benigni tumor”

Hajdi Korošec Jazbinšek je spregovorila o operativnem posegu, ki ga je imela pred leti, obenem pa položila na srce vsem ženskam, naj si redno pregledujejo prsi.

Priljubljena spletna vplivnica, uspešna podjetnica, nekoč pevka, danes mati dveh otrok, Hajdi Jazbinšek Korošec je pred kratkim preko Instagram zgodbe pozvala vse ženske, naj redno hodijo na pregled prsi.

Hajdi Korošec Jazbinšek (foto: Urša Golob)

Za Top24Novice.si je pojasnila, da sama hodi na ultrazvok prsi vsake pol leta, pri 18. letih pa je imela operacijo, odstranili so ji benigni tumor.

Na ultrazvočni pregled prsi odhajate dvakrat letno. Zakaj tako pogosto?

Sama se redno pregledujem dvakrat letno in s tem sem začela po 40. letu. Pri 18. letih sem že imela poseg odstranitve benignega tumorja, ki je bil precej velik in ravno zato so se odločili za operativni poseg.

Poleg tega pa sem lansko leto izgubila tudi mojo mami, ki je žal prehitro odšla ravno zaradi raka na prsi. Ves čas sem bila z njo in hodila tudi z njo na vse preglede, obsevanja, kemoterapije in ko vidiš dogajanje na onkoloških hodnikih se ti marsikaj v miselnosti spremeni. Toliko kot so me ti hodniki ganil, toliko so bili tudi poučni, da se še bolj zavedam kaj v življenju dejansko šteje.

Kdaj ste začeli z ultrazvočnimi pregledi, pri kateri starosti?

Kot omenjeno sem že pri 18. letih zatipala bulico v prsih, katero so punktirali in se odločili za odstranitev. Od takrat sem na leto do dve sigurno opravila pregled. Po 40. letu pa hodim dvakrat letno.

Hajdi Korošec Jazbinšek (foto: Urša Golob)

Si tudi sami redno pregledujete prsi?

Si pregledujem, ampak težava je, da se včasih tumorji tudi ne zatipajo in je bolj varno, sploh če je rak že bil prisoten v ožji družini.

Zakaj ultrazvočni pregled in ne mamografija?

Ultrazvok opravljam že nekaj let pri istem specialistu, po njihovih navodilih pa opravim tudi mamografijo, saj gre dejansko za še bolj primerno preiskavo, za nas ženske po 40 letu. Je pa res da je tukaj prisotno tudi sevanje, zato redno opravljam ultrazvok, po potrebi pa tudi mamografijo, če se na ultrazvoku zazna kakšno sumljivo dogajanje.

Zadnji članki

Ne spreglejte